Nyheter

Utbildningen kan bli dyr med ny avgift

Av: 

Lina Thorén

NYHETER

Risk att högskolan börjar kosta pengar

Avgiftsfria universitetstudier kan snart vara ett minne blott. Nu lägger Långtidsutredningen fram ett förslag till regeringen om att avgiftsbelägga studierna. Redan till årsskiftet kan det börja kosta för studenter från utlandet.

I Sverige är det gratis att plugga. Studielånen går till levnadsomkostnaderna under studietiden. En självklarhet, anser många. Men inte.

Långtidsutredningen är en del av Regeringskansliet och vart fjärde år lägger de fram en rapport för regeringen, som skall vara ett underlag för den ekonomiska politiken. I dagarna presenterade Långtidsutredningen ett förslag om att i framtiden börja ta betalt för högskoleutbildning. Anledningen? Att studenterna ska plugga snabbare och komma ut i arbetslivet.

– Det är dåligt för landet att det tar studenter så lång tid att ta ut examen, säger Regeringskansliets utredare som sammanställt utredningen.

Lärarna kritiska

Enligt Långtidsutredningen vore det bättre för landet om studenterna snabbare tog sig igenom utbildningen.

I dag tar det i snitt sex år att slutföra en magisterexamen som omfattar fyra års heltidsstudier. Om utbildningen kostade pengar skulle motivationen att ta ut sin examen öka. Studenter skulle helt enkelt inte ha råd att låta utbildningen dra ut på tiden. På Sveriges universitetslärarförbund är man starkt kritisk till förslaget.

– De långa studietiderna beror på att studenterna inte får tillräckligt med undervisning. Det är svårt att ta sig igenom en utbildning på egen hand, ingen kan bli magister med 3-5 timmars undervisning per vecka. Urholkningen av resurser till lärosäten är ett stort bekymmer, säger SULFs ordförande Anna Götlind till Stockholms Fria.

Studenterna kritiska

Även Saco studentråd, som är Sveriges största frivilliga studentråd med omkring 100 000 medlemmar, är kritiska. De förutser en ökad snedrekrytering och att många skulle skjuta upp sin studiestart om avgifter infördes. Studentrådet varnar också för att studenter i högre grad skulle välja bort studier helt om det kostade pengar.

Enligt högskoleminister Lars Leijonborg finns ännu inget bestämt om avgiftsbeläggningen av högskolan. Däremot är sötebrödsdagarna över för utländska studenter.

– Vi vill avgiftsbelägga studier för utländska studenter på svenska universitet och högskolor, säger Leijonborgs pressekreterare Eva-Marie Byberg till Stockholms Fria.

När den europeiska organisationen European Students Union hade sitt senaste möte höjdes kritiska röster. Hanna Mörck från Uppsala Studentkår tror att kvaliteten på högskolan kan försämras om förslaget genomförs.

– Internationella högskolor ger bättre utbildningar och utländska studenter är en stor del av det. Om regeringen ytterligare vill försämra kvaliteten i högskolan är detta ett smart sätt, säger hon.

Får regeringen som den vill kommer icke-europeiska studenter att behöva betala för studierna. Och snart kommer turen kanske till de svenska studenterna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert: