Snattare kan hängas ut på nätet

Svensk Handel vill publicera bilder från övervakningsfilmer

Snattare kan snart publiceras med bild på nätet.

Branschorganisationen Svensk Handel vill ta hjälp av surfare för att identifiera dem som inte kan hålla händerna borta.

– Vi vill komma åt de grova snattarna, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.
Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel.

Det ökade antalet snatterier är ett stort problem för svenska butiker. Totalt sker det varje år 20 miljoner snatterier och stölder till ett värde av 12 miljarder kronor.

– Det största problemet är de organiserade ligorna som stjäl för hundratusentals kronor i flera olika butiker, säger Dick Malmlund, på Svensk Handel.

Vill inte sätta dit tonåringar

Och nu vill butikerna och branschorganisationen Svensk Handel lägga ut övervakningsfilmer på frekventa snattare på internet. Syftet är att få hjälp med identifieringen av gärningsmännen.

– Det handlar inte om att vi ska publicera bilder på tonåringar som tar en chokladbit, de vi vill komma åt är de som begår grova stölder, inbrott eller rån, säger Malmlund.

Tanken är att filmerna ska publiceras på tidningen Dagens Handels hemsida.

– Vi vill göra det som en sista utväg, när polisutredningen har kört fast. Vill man inte dyka upp med sitt ansikte på sidan ska man låta bli att begå brott i våra butiker, säger Malmlund.

Juridiskt snårigt

Säkerhetsavdelningen på Svensk Handel kommer själva att välja ut vilka bilder som ska visas, sen är det upp till den ansvariga utgivaren på Svensk Handel att bestämma vad som ska publiceras.

Men det kan vara juridiskt snårigt att lägga upp bilder på misstänkta brottslingar på nätet.

Enligt Personuppgiftslagen, PuL, får inte bilder publiceras på nätet om de utgör en kränkning av den personliga integriteten. Detta kommer dock Svenska Handels runt då man väljer att publicera bilderna på en tidnings hemsida.

–De flesta tidningars webbsajter skyddas i grundlagen av yttrandefrihetslagen och då gäller inte PuL, säger Salomeh Fanaei jurist på Datainspektionen.

Ska följa lagarna

Men Svensk Handel kan fotfarande göra sig skyldigt till förtal om bilderna publiceras. Enligt lagen måste det ”vara försvarligt” att visa upp privatpersoner som begår brott.

– Vi kommer ju självklart att följa alla lagar och regler. Men skulle det vara så lagen säger nej till här kan man ju tänka sig en lagändring. Jag tror inte att den allmänna opinionen vill ha lagar som skyddar grova brottslingar, säger Malmlund.

Polisen i Skåne har tidtagare lagt upp övervakningsbilder på sin hemsida. Justitieombudsmannen, JO, har fått in flera anmälningar och ska nu utreda frågan.

Enligt Malmlund kan Svensk Handels publicering av filmerna starta nästa vår.

Publisert: