Svenska tester negativa

NYHETER

Fler tester kommer att vara klara i morgon.

Svaren på de fem prover som kommit in till Smittskyddsinstitutet på måndagen om misstänkt svininfluensa visade sig vara negativa.

Men i morgon blir fler tester klara.

–Förhoppningsvis får vi svar på dem under eftermiddagen, säger Maria Brytting vid Smittskyddsinstitutet.

– Ingen av dem hade svininfluensa, säger Maria Brytting, chefsmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.

– Testerna hade reagerat både på svininfluensa och vanlig influensa, men så var det alltså inte, fortsätter hon.

En av dem som undersökts hade besökt USA och de övriga Mexiko.

Fler svar i morgon

Maria Brytting säger att fler sjukhus har hört av sig och sagt att de ska skicka prover till Smittskyddsinstitutet för analys.

–Flera personer har tagit prov och några dem kommer vi att få i morgon. Förhoppningsvis kommer vi att få svar på dem under eftermiddagen, säger hon till Aftonbladet

Det tar några dagar att fastställa huruvida proverna, som tas från näsa och svalg, är svininfluensa. Men en snabb indikation kan man få redan efter några timmar.

Finns lager

Enligt Socialstyrelsen har Sverige ett lager av i huvudsak av Tamiflu och Relenza som motsvarar behandling av 20 procent av befolkningen.

Utöver det finns medicin för ytterligare fem procent av befolkningen; det ska användas som profylax för att hålla samhällsviktig verksamhet uppe om en pandemi bryter ut.

Folkhälsominister Maria Larsson (KD), säger till TT att de lager av antiviruspreparat som finns i Sverige mycket väl för våra behov.

– Men det är inte lyckat om alla börjar använda dem innan man känner till smittskyddsläget. Då finns det en risk för att det utvecklas en resistens mot preparaten, sade hon.