Myndighet avråder från resor till Mexiko

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Men enligt WHO är åtgärden meningslös

Svenska Smittskyddsinstitutet avråder från icke nödvändiga resor till Mexiko.

Men enligt Världshälsoorganisationen WHO är den typen av åtgärder verkningslösa.

– Reserestriktioner fungerar inte, säger WHO:s talesman Gregory Hartl enligt AP.

Dödssiffran för den nya svininfluensan har börjat stabiliseras i Mexiko, uppger landets hälsominister Jose Cordova, samtidigt som sju nya misstänkta dödsfall i sjukdomen rapporterades från landet.

Samtidigt sprids svininfluensan nu över världen – under onsdagen bekräftades tre fall i Tyskland – och amerikanska myndigheter förbereder sig för dödsfall.

– Jag räknar fullt ut med att vi kommer att få se döda i den här sjukdomen, säger Richard Besser, biträdande generaldirektör för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC.

”Fungerar inte”

I en skola i New York misstänks hundratals elever ha smittats av sjukdomen efter en skolresa till Mexiko och under gårdagen bekräftades fall av svininfluensan i Nya Zeeland och Israel.

USA har ökat sina kontroller vid den mexikanska gränsen och avråder från icke nödvändiga resor till Mexiko. Kanada, Israel och Frankrike har utfärdat liknande råd, och Kuba och Argentina har förbjudit resor till Mexiko, skriver AP.

Nu avråder även svenska Smittskyddsinstitutet från icke nödvändiga resor till Mexiko, trots att WHO säger att den typen av åtgärder är verkningslösa.

– Gränskontroller fungerar inte. Reserestriktioner fungerar inte, säger WHO:s talesman Gregory Hartl.

”Unga personer”

Enligt WHO borde regeringar över världen istället inrikta sig på att ge medicinsk hjälp till människor med symptom på svininfluensa, eftersom viruset visat sig vara möjligt att behandla om det upptäcks tidigt, uppger AP.

Men Smittskyddsinstitutet anser att reserestriktioner är motiverade i nuläget:

– Sjukdomen förefaller vara svårare än i övriga Nordamerika, med minst sju verifierade dödsfall hos unga personer och många svårt sjuka. Vi bedömer att det kan föreligga risk för att personer som reser dit kan insjukna i svår influensasjukdom och inte få adekvat vård.

Amerikanska tjänstemän betonar att det inte finns någon anledning till panik och att influensautbrott är vanliga varje år. CDC uppskattar att i snitt cirka 36 000 personer dog varje år av influensa-relaterade orsaker under 1990-talet, skriver AP.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN