Dog i fängelse – 40 år efter vansinnesdådet

Susan Atkins medverkade i ett av världens mest uppmärksammade mord

Hon dömdes för åtta av världens mest bestialiska och uppmärksammade mord tillsammans med sektmedlemmarna i Mansonfamiljen.

I går avled Susan Atkins, 61, i hjärncancer.

Trots att hon flera gånger bett om ursäkt för vad hon gjort fick hon aldrig förlåtelse från offrens familjer.

Augusti 1969. I ett hus i Los Angeles hittas fem lik och en hel värld skakas av de brutala morden.

Ett av offren är den höggravida skådespelerskan Sharon Tate. Hon hittas knivhuggen och hängd i sitt hem med sitt och regissören Roman Polanskis ofödda barn dött i magen.

I och utanför villan hittas även kropparna efter Abigail Folger, 25, arvtagare till ett kaffeimperium; Jay Sebring, 35, kändisfrisör; Voyteck Frykowski, 32, en polsk filmregissör och Steven Parent, 18, vän till den den anställde – alla knivhuggna eller skjutna till döds.

På husets dörr står det skrivet i offrens blod: "Död åt svinen".

Atkins försa sig

Natten efter hittas den förmögne specerihandlaren Leno La Bianca, 44, och hans fru Rosemary, 38, mördade i sitt hem. I specerihandlarens hud har ordet "Krig" ristats in.

Under tre månader förblir de sju brutala morden en gåta.

Det var egentligen på grund av Atkins som spåren ledde polisen till den mystiska Mansonsekten. Under en natt i häktet där hon då satt för en helt annan sak, berättade Atkins för en annan fängelsekund vad hon och Mansonfamiljen gjort. Sektmedlemmarna kunde gripas på Barker ranch, en gård där ett trettiotal personer levde under sektledaren Charles Mansons lagar och regler.

"Jag var stenad"

Under rättegången visade de åtalade mördarna ingen ånger. Snarare ansåg de att det de gjort var rätt eftersom Manson, som de såg som en Jesus, sagt det. Manson menade att domedagen var nära och med våldshandlingar skulle familjen påskynda apokalypsen.

– Jag var hög mannen, helt hög på LSD. Jag vet inte hur många gånger jag knivhögg henne (Tate). Hon bönade och bad och bad och bönade och till slut tröttnade jag, sa Susan Atkins under rättegången.

Charles Manson och Susan Atkins dömdes tillsammans med Leslie Van Houten, Patricia Krenwinkel och Charles "Tex" Watson till döden. Men dödsdomarna ändrades till livstids fängelse 1972 då avrättningar förbjöds under en kort period i USA.

Bad om nåd

Susan Atkins tillbringade 38 år bakom lås och bom California Institution for Women i Frontera och hon har många gånger under de senaste åren bett om ursäkt för sina brott i hopp om att släppas fri.

– Jag måste inte bara sona vad jag gjort mot offrens familjer utan mot hela samhället, sa hon år 2000 då hon bad om nåd.

Men nåd fick hon aldrig. Inte heller förlåtelse från offrens familjer.

– Jag kommer att be för Atkins själ när hon drar sitt sista andetag men tills dess tycker jag att hon ska fortsätta att hållas bakom lås och bom, sa Sharon Tates syster Debra Tate den 2 september då Atkins ännu en gång bad om att släppas fri.

Förra året fick Atkins diagnosen hjärncancer och efter en operation blev hon förlamad. Sista gången hon uttalade sig offentligt var den 2 september då hon för trettonde gången bad fängelseledningen om att släppas fri.

– Jag har syndat mot Gud och allt vad det här landet står för, sa hon då.

Publisert: