”Valet var inte rättvist”

NYHETER

Svenske valobservatören Göran Lennmarker kritisk efter Putins jordskredsseger

Parlamentsvalet i Ryssland var inte rättvist.

Det konstaterar de europeiska valobservatörerna med svenske riksdagsmannen Göran Lennmarker i spetsen.

– Det här är ett steg tillbaka för den ryska demokratin, säger han till aftonbladet.se.

Foto: Göran Lennmarker (m).

Valet var välorganiserat men genomfördes inte på ett rättvist sätt.

Det är slutomdömet från de europeiska valövervakarna dagen efter parlamentsvalet i Ryssland där Putins parti Enade Ryssland vann en klar seger med över 60 procent av rösterna.

”Inget rättvist val”

– Det var inte ett rättvist val. Man har brutit på flera punkter mot de åtaganden som Ryssland har inom ramen för OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) och Europarådet, säger Göran Lennmarker (m), ordförande för OSSE:s parlamentariska församling.

Kritiken rör fyra områden.

Putins parti Enade Ryssland och den ryska staten har växt samman. Ute i regionerna är i många fall stadsförvaltningen detsamma som partiet.

Nya vallagar har i stort sett gjort det omöjligt för mindre partier att agera och växa sig starka.

Nyhetsrapporteringen inför valet har varit snedvriden. Ungefär 90 procent av de politiska nyheterna har dominerats av presidenten och hans parti Enade Ryssland. Rapporteringen har i stort sett bara varit positiv.

Oppositionen har blivit hårt åtgången och bland annat fått valmaterial konfiskerat. Ledande oppositionella har dessutom stoppats inför sina möten och gripits av polis.

Oppositionen talar om valfusk. Vad har ni sett av det?

– Det är något som man normalt inte ser när man är ute i vallokalerna. Det mesta ser ut att gå schysst till. Men bland annat Kommunistpartiet hävdar att det finns olika tekniker för att fuska.

Spelar kritiken från er någon roll?

– Ja, det tror jag. Det finns mängder med goda ryssar som vill höra sanningens ord från utlandet. Vår kritik blir ett stöd för det de själva säger. Sedan är det en signal till regimen om att det de gör observeras. Dessutom kommer vi också att ta upp det här när vi i OSSE:s parlamentariska församling träffar ledamöterna i duman.

– Samtidigt är det viktigt att de känner att vi vill ryssarna väl.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland