Svensk polis satte dit virvelpedofilen

Foto: Spiralpedofilen la ut förvrängda bilder på sig själv på internet. Interpol snurrade upp honom och publicerade den omaskade varianten. Mängder av tips kom in och nu är hans identitet avslöjad. På den vänstra bilden syns den misstänkte på en övervakningskamera i Thailand dit han tros ha flytt.
NYHETER

Han är misstänkt för sexuella övergrepp på minst tolv småpojkar.

Nu är ”Spiralpedofilen” avslöjad?–?tack vare svensk polis.

Foto: Anders Persson.

Christopher Paul Neil är kanadensare, 32 år och engelsklärare tidigare verksam i Sydkorea. Nu befinner han sig troligen på genomresa i Thailand.

Misstankarna mot mannen omfattar minst 200 pornografiska bilder tagna på tolv kambodjanska eller vietnamesiska pojkar – den yngsta bara sex år.

Hemlig identitet

Än så länge är det allt allmänheten får veta om den misstänkta pedofil vars foto cirkulerat på internetsidor över hela världen.

– Mer än så kan vi inte säga just nu, men inom en vecka släpper vi hans identitet och förhoppningsvis mer därtill, säger Anders Persson, den svenska polis som lett utredningen för Interpols räkning.

Det är första gången Interpol lägger ut en misstänkt pedofils ansikte på internet. Men när utredningen kört fast?såg inte Anders Persson något annat alternativ.

Och försöket blev en succé.

Omkring 350 personer över hela världen bistod med så värdefull information att fallet nu kunnat lösas.

– Bland annat flera svenskar har varit till stor hjälp. Vi har även fått tips på misstänkta personer i Sverige.

Nya foton på gång

Anders Persson hoppas att metoden blir standard i Interpols barnporrsutredningar.

– Jag är helt övertygad om att vi i fortsättningen kommer att få fast fler som sysslar med övergrepp på barn. Vi har redan flera andra som vi snart lägger ut foto på.

Den thailändska polisen får nu hjälp av Interpol att hitta den eftersökta mannen.