Justerat journalistbud väntas

NYHETER

Journalistkonflikten på radio- och tv-området fortsätter. Arbetsgivarna inom SRAO sade ja, men Journalistförbundet ville inte skriva på det medlarbud som löpte ut på tisdagen.

Ett justerat bud väntas på onsdagen.

– Vi är beredda att dra ut i strejk om det behövs, säger Åsa Svennebäck vice ordförande för SJF:s sektion på SVT Örebro. Schyssta anställningsformer är värda att kämpa för. Nu ser vi fram emot medlarnas bud på onsdag och jobbar vidare ett dygn till.

Journalistförbundet (SJF) gick på tisdagen ut med en rad nya varsel. De lades bara timmarna före det att fristen löpte ut för ett bud presenterat av medlarna i måndags.

Samtidigt med varslet tog SJF kontakt med medlarna för att diskutera vad budet innehöll. Och när det var dags att formellt svara på budet, vid klockan 17, hade förbundet pratat till sig ytterligare något dygns betänketid.

– Vi har ju varken svarat ja eller nej på det där budet. Vi fick tag i medlarna strax före lunch och förde ett resonemang med dem och påpekade vissa saker, säger Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i SJF.

Justerat medlarbud

Synpunkterna fick genomslag och i kombination med att SJF sköt upp den strejk man tidigare varslat om till på onsdagen i ett dygn har nu medlarna siktet inställt på ett justerat bud. Det väntas klockan 9 på onsdagsmorgonen.

SRAO:s vd Jörgen Bjerndell, som svarade ja på tisdagsbudet, kallar SJF:s svar för ”orent”.

– Det vill säga ja, om vissa villkor är uppfyllda. Det innebär att de lagt in nya förhandlingsbitar i själva medlingen. Det är väldigt märkligt, men det har de gjort, säger han.

Han vill dock inte stänga dörren i detta läge.

– Så länge medlarna vill arbeta och ser en rimlig chans att hitta en lösning står vi till förfogande. Nu är det de som har bollen. Vi kan inte göra så mycket mer än att vänta på att medlarna återkommer.

Övriga varsel gäller

Konflikten rör ett nytt avtal för cirka 2500 anställda inom public service-företagen Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

SJF är noga med att poängtera att det bara är onsdagsstrejken som skjutits upp ett dygn. Andra varsel som lagts gäller.

I ett av tisdagens nya varsel förbjuds SJF:s medlemmar på de tre företagen att från och med fredagen den 26 oktober hantera material avsett för webben. Därtill varslas om strejk på en rad arbetsplatser.

Joakim Goksör/TT/Aftonbladet.se