Misstänkt redan för tre år sedan

NYHETER

Kanadensisk polis fick in klagomål om sexuella trakasserier

VANCOUVER. Familjen till Christopher Neil, den så kallade virvelpedofilen som misstänks för sexuella övergrepp på pojkar, är lättad över att han gripits.

Samtidigt kommer uppgifter om att polisen i Kanada redan 2004 visade intresse för den misstänkte.

Christopher Neils broder Matthew Neil sade på fredagen att han önskar att brodern får komma hem till Kanada.

Familjen har tidigare uppmanat Christopher att ge upp efter att ha förstått att han var jagad av poliser över hela världen. Matthew Neil sade att familjen inte kommer att överge Christopher sedan han gripits i Tahiland.

– Han såg trött ut, kommenterade Matthew efter att sett bilder av sin bror sedan han gripits. Han tillade att han ”inte kan föreställa” sig vad som farit i Christophers sinne.

Myndigheter avgör

Enligt Matthew har familjen Neil, som bor i Vancouver-området, inte talat med Christopher efter gripandet.

– Jag vill gärna att han återvänder till Kanada, men jag förstår att det här är internationella händelser och anklagelser, sade han till reportrar och tillade att thailändska och kanadensiska myndigheter avgör frågan.

I delstaten British Columbia, där Vancouver ligger, sade polisen enligt AFP att Christopher Neil är en person som intresserat polisen sedan 2004. Där har lokala medier rapporterat att federala myndigheter har fått klagomål från invånarna i Vancouver-området att de har varit offer för sexuella trakasserier av Christopher Neil.

Tv-stationen CBS rapporterade att många unga pojkar har klagat över Neils sexuella närmanden, men det har inte framförts några formella misstankar.

Sexuella övergrepp

Sökandet jorden runt efter Christopher Neil startade för tio dagar sedan efter vädjanden från Interpol om allmänhetens hjälp att hitta mannen som synts på 200 foton på internet som såg ut att visa hur han utsatte dussintals unga pojkar för sexuella övergrepp.

Neil greps i fredags i Thailands tredje största stad Nakhon Ratchasima.

Enligt kanadensiska medier har Neil studerat vid en skola i Vancouver-området för att bli präst, men lärare där rådde honom att inte fullfölja studierna eftersom de ansåg att han inte passade för prästyrket.

Kanadas lagar tillåter myndigheter att åtala kanadensiska medborgare som misstänks för sexuella övergrepp mot barn utomlands.

Justitiedepartementets talesman Christian Girouard sade till AFP att han inte kunde kommentera om huruvida Kanada ska begära honom utlämnad eller inte

TT-Reuters