”95 procent av alla utnyttjar systemet”

NYHETER

Väldigt få svenskar håller sig helt efter regelboken

Svenskarna fuskar och utnyttjar det offentliga systemet mycket mer än vi tror. Bara fem procent håller sig helt efter regelboken, enligt en ny stor undersökning.

Sanningen har tystats ner, anser två ledande nationalekonomer.

Nära 95 procent av de tillfrågade i undersökningen uppger att de utnyttjat kryphål eller vunnit fördelar i de offentliga systemen. Hela 16 procent erkänner att de tillgripit allvarligt fusk, till exempel med a-kassa eller sjukpenning.

Att det bara är politiker som fifflar är en myt. Det är snarast tvärtom, nästan alla tillskansar sig fördelar, konstaterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och vd:n för Handelns utredningsinstitut, Fredrik Bergström, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Bara fem procent som inte fuskar

I deras undersökning har 1257 slumpmässigt valda personer tillfrågats om ett trettiotal olika sätt att ”runda systemen”.

Artikelförfattarna konstaterar att bara fem procent av de som svarat vare sig fuskar eller använder välfärdssystemet på ett sätt som inte är avsikten. Till det som räknas som utnyttjande av systemet har Fölster och Bergström räknat även att lägga upp sin föräldraledighet på ett smart sätt eller att planera arbetslöshetsperioderna för att få ut maximal ersättning.

”Speglar egna misslyckande”

De två nationalekonomerna hävdar att utnyttjandet av systemet systematiskt har tystats ned. ”Försäkringskassan, Ams och a-kassan har i decennier presenterat grova underskattningar av omfattningen av fusk och överutnyttjande”, skriver de i artikeln.

”Myndigheter och departement drar sig ofta för att belysa den dolda verkligheten eftersom det också speglar egna misslyckanden”, hävdar

Fölster och Bergström som vill att kravet på myndigheters utvärdering skärps. De föreslår att ett oberoende organ, som Riksrevisionen, ska bedöma konsekvenser för missbruk och överutnyttjande av systemet.

TT