Nyheter

”Vi har valt att tro på kvinnan fullt ut”

Av: 

Eric Thorsson

Yenz Öhman

NYHETER

Domstolen förklarade resonemanget bakom domen

Ingela Halvorsen, hovrättråd och Göran Ewerlöf, hovrättslagman förklarade hovrättens fällande dom mot de båda Stureplansprofilerna.
Ingela Halvorsen, hovrättråd och Göran Ewerlöf, hovrättslagman förklarade hovrättens fällande dom mot de båda Stureplansprofilerna.

Det var fullt med folk i Hovrättens sal tre i Stockholm när presskonferensen kring domen mot Stureplansprofilerna drog igång.

– Vi har valt att tro på kvinnan fullt ut, till skillnad från tingsrätten, som bara valt att tro på delar av hennes berättelse, förklarade hovrättslagman Göran Ewerlöf den fällande domen.

På presskonferensen förklarade Göran Ewerlöf, som var ordförande för den domstol som dömde Stureplansprofilerna till fyra års fängelse, bakgrunden till beslutet.

Hovrätten ändrade tingsrättens dom i princip helt och hållet. Det var en enig domstol som kom fram till beslutet.

Flera punkter gör kvinnnan trovärdig

– Som alla andra våldtäktsmål är det en grannlaga uppgift att komma till ett beslut. Det handlar i grund och botten om att bedöma kvinnans trovärdighet, sade Göran Ewerlöf och förklarade att de lutat sig på ett antal punkter.

Läkarintyg på kvinnan som dokumenterar skador dels på kroppen och på underlivet.

Telefonsamtalet till SOS Alarm, där hon har varit uppriven och gråtit och sagt gång på gång "jag har blivit våldtagen".

Hon har varit skakad när hon pratat med en god vän och då sagt att hon blivit våldtagen.

Även en polis vittnar om att hon har sagt att hon blivit våldtagen.

I SMS-trafiken mellan männen framgår det att de vet att de gjort något som varit fel.

Sammantaget så tycker hovrätten att kvinnans version är trovärdig. Hennes och männens version stämmer överens fram till dess att de kommit in i lägenheten, sen har rätten valt att enbart gå på kvinnans version.

På frågan om det är vanligt att offret först går med på sex och sedan ändrar sig svarade Göran Ewerlöf:

– Ett nej är ett nej när det än kommer.

Inte påverkats av medieuppståndelsen

Orsaken till att brottet betraktas som grovt är att kvinnan befunnit sig i en mycket utsatt situation – instängd i en lägenhet med två män. Fyra års fängelse är minimistraffet för det brottet och det tycker Göran Ewerlöf är rimligt. Det stora skadeståndet på 155 000 kronor som männen ska betala till kvinnan förklarar han med att kvinnan befunnit sig i ett utsatt läge och att händelseförloppet varit så utdraget.

Mediebevakningen kring det här målet har varit minst sagt intensiv, men att domarna skulle ha påverkats av uppståndelsen avfärdar Göran Ewerlöf.

– En domares kärnuppgift är att kunna bortse från opinion och yttre påverkan. Vi har inte betraktat detta som ett speciellt mål, utan ett våldtäktsmål som alla andra, säger han.

Båda de dömdas advokater har bekräftat att de tänker överklaga domen till Högsta Domstolen. Men Göran Ewerlöf tror inte att HD skulle ta upp fallet för att kunna skapa någon ny praxis för hur våldtäktsmål ska behandlas i framtiden, utan bara för att pröva bevisningen igen.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter