Tysk småstad är Europas centrum

NYHETER

Nu hoppas Gelnhausen på turistinvasion

Somliga betraktar Bryssel som Europas centrum, andra mer ekonomiskt sinnade talar om London.

I själva verket är det staden Gelnhausen i södra Tyskland som är Europas mittpunkt enligt exakt geografisk beräkning.

När Bulgarien och Rumänien blev medlemmar i EU försköts unionens mittpunkt 20 mil österut, konstaterar Geografiska institutet i Frankrike.

Gelnhausen ligger nära storstaden Frankfurt ungefär där nionde längdgraden möter 50:de breddgraden. Invånarna gladde sig över upphöjelsen och beslöt att resa tre flaggstänger exakt på mittpunkten. De ställdes till slut 30 meter därifrån av hänsyn till en åker.

Hoppas på turister

Stadens 23000 invånare ska också bekosta en stenskulptur och bänkar på platsen till tjänst för turister. De väntar sig att besökarna kanske inhandlar något i staden och intar någon måltid på restaurang, kanske i dess medeltida centrum med kullerstensgator och korsvirkeshus.

Gelnhausen hade intagit sin plats i historien redan tidigare, eftersom kejsar Fredrik Barbarossa byggde ett slott där på 1100-talet.

Det är sedan länge ett ämne för diskussion var Europa egentligen ligger, och i synnerhet hur mycket av Ryssland som ska räknas in. Beroende på utgångspunkt har många orter krävt titeln Europas mittpunkt.

En by i Lituen härbärgerar en vit granitpelare som bevis på titeln. Redan 1880 kallade sig staden Rakhiv i Ukraina Europas mittpunkt liksom senare den tyska staden Neualbenreuth nära gränsen mot Tjeckien.

Gamla kolonier viktas in

EU:s tillkomst gav diskussionen klarare konturer. När EU bestod av 15 länder var Viroinval i Belgien centrum och byggde en vacker glasskulptur för att hedra sig själv. Med utvidgningen till 25 länder 2004 hamnade mittpunkten i staden Kleinmaischeid i Tyskland som hann bygga en 15 meter hög skulptur med en mosaikkarta över Europa där mittpunkten syntes tydligt.

Den franska uträkning som gynnar Gelnhausen är komplicerad och väger in europeiska territorier som Storbritanniens Falklandsöarna och Frankrikes Réunion.

Allra mest förvånad över resultatet blev Eckhard Paul, en 47-årig lastbilschaufför vars familj äger jordlotten i Gelnhausen med Europas uppenbarligen mycket flyttbara mittpunkt.

Han kan komma att få behålla den rätt länge, eftersom EU inte har för avsikt att utvidgas igen på ett tag.

TT-AP