A-kassan – en b-kassa

NYHETER

”De har startat krig mot oss arbetslösa”

1 av 2 | Foto: JERKER IVARSSON
Regeringen lyssnar inte Facken har slagits hårt för att hålla a-kassan intakt. Här en demonstration den 14 december där LO protesterade skarpt mot regeringen. Det hjälper inte. Nu försämras a-kassan ännu mer.

Nu dras tumskruvarna åt ännu hårdare på de arbetslösa.

Om regeringen får som den vill kommer en arbetslös att kunna få ut maximalt 300 ersättningsdagar.

– De håller stilen och fortsätter att jävlas och bestraffa sjuka och arbetslösa, säger Lars Anders Häggström, ordförande i Handelsanställdas förbund.

Hittills har en arbetslös under de första 100 dagarna kunnat begränsa sig till att söka nytt jobb inom sin egen bransch på eller nära bostadsorten.

Boskap?

Det blir slut på det också.

– Tror dom att det är boskap det handlar om? Att det bara är att flytta på folk så fort betet tagit slut, säger Ella Niia, ordförande i Hotell- och restauranganställdas förbund.

Nya gränser

Tidigare har en arbetslös kunnat få ersättning i upp till 600 dagar, till exempel då arbetsförmedlingen bedömt att aktivitetsgarantin – som utfaller efter 300 dagar – inte skulle hjälpa. Eller om man tror att den arbetslöse snart kommer att få jobb i alla fall.

Nu vill regeringen dra en ”skarp gräns” på 300 dagar. För den som har barn under 18 år som bor hemma utsträcks tiden till 450 dagar.

Förslaget som träder i kraft den 1 juli innebär också att arbetsgivarna inte längre behöver anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen.

– Det känns som att de har startat ett krig mot oss arbetslösa, säger Cristiane Karlsson, 31, som har varit arbetslös i ett år.

I går var hon på arbetsförmedlingen i Farsta och sökte jobb.

– Jag känner mig jagad, stressad. Jag kan inte göra så mycket mer än vad jag gör, säger hon.

Hon har sin dotter Francini, 8, med sig.

– Hoppas mamma får ett jobb, säger hon.

Facken rasar mot förslaget.

– Det här bekräftar att de fortsätter sitt systemskifte, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

”De har ingen aning”

– Enligt en undersökning känner knappt någon i regeringen någon som är arbetslös. De har ingen aning om hur arbetslösa tvingas leva och hur de kämpar för att få ett jobb. Förslaget visar klart vilken dålig kontakt de har med verkligheten.

– Och vilken människosyn de har.

Den nya a-kassan skrämmer arbetslösa

Svante Lidén