Nuder: Vi överger inte de arbetslösa

NYHETER

Idag presenterade socialdemokraterna sin alternativa statsbudget, skuggbudgeten

Socialdemokraterna presenterade på fredagen sitt alternativ till statsbudget.

Partiet står fast vid den politik de förlorade valet på.

De räknar med att deras budgetförslag ger 60 000 färre öppet arbetslösa nästa år.

Socialdemokraterna presenterade på fredagen sitt alternativ till statsbudget.

Trots valförlusten så står partiet fast vid de förslag som fanns med i valmanifestet.

- Vi sviker inte de två miljoner som röstade på oss, vi lägger fram den politik som vi lovade att genomföra, säger förre finansministern Pär Nuder.

Förändringar i partiets politik är dock att vänta senare under mandatperioden, men först ska partiets valanalysgrupp lägga fram sina slutsatser och en extra kongress hållas i mars 2007.

- Men vi kommer inte att komma fram till att vi ska överge de arbetslösa, säger Nuder.

60 000 jobb

I budgetmotionen räknar han med att socialdemokratisk politik skulle innebära en öppen arbetslöshet på 4,5 procent nästa år, vilket kan jämföras med den borgerliga regeringens 5.8 procent. Det är en skillnad på 60 000 personer.

Skillnaden beror framförallt på att regeringen minskar antalet personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Med s-politik skulle antalet i åtgärder vara 136 000 personer 2007, eller 2,9 procent av arbetskraften. Med regeringens politik bedöms siffran bli 1,9.

Att skillnaden inte blir större beror på att socialdemokraterna accepterar de borgerligas nystartsjobb med sänkta arbetsgivaravgifter för långtidsarbetslösa. De vill dock öka subventionerna till företagen så att de liknar det anställningsstöd som de borgerlig nu avskaffar.

Nystartsjobben räknar socialdemokraterna inte in i de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna.

TT