Fem ponnyer avlivade av den norska tullen

NYHETER

Smugglades genom Sverige – mötte sitt öde vid norska gränsen

Ett finskt par smugglade för ett par veckor sedan fem ponnyer genom Sverige.

När de kom fram till norska gränsen stoppades de av tullpersonalen – och ponnyerna avlivades.

I slutet av juli slog en uppmärksam Landskronabo larm om fem Shetlandsponnyer som stod instängda i trånga boxar i Landskrona, skriver Helsingborgs Dagblads nätupplaga.

Hästarna tillhörde ett finskt par i 60-årsåldern som för natten tagit in på hotell i Landskrona.

Polisen tillkallades och de påstådda ägarna kunde då inte visa upp några papper på att de köpt hästarna eller intyg på deras hälsotillstånd. Så ponnyerna omhändertogs och paret misstänktes för stöld.

Ur askan i elden

Genom ett telefonsamtal till en påstådd säljare kunde dock det finska paret sedan övertyga polisen om att de var de rättmätiga ägarna till de fem hästarna. Så resan fortsatte mot Norge.

Vid gränsen tog det stopp igen.

Paret kunde fortfarande inte visa upp rätt papper och kunde inte heller säga varifrån hästarna kom eller var de skulle. De norska tulltjänstemännen beslöt då, efter samråd med de norska hälsovårdsmyndigheterna, att avliva hästarna på platsen.

Upprörda känslor

Den Kafkaartade historien har väckt heta känslor bland norska djurvänner. Både kring hästarnas öde och kring det oseriösa ”smugglarparet”.

Enligt den norska tullen kunde de varken skicka tillbaka djuren till Sverige eller ta hand om dem – då det saknades papper.

Det finska paret är nu polisanmält av tullkontoret i Åsnes.

Yenz Öhman