”Gillar inte sand mellan tårna”

NYHETER

– Är heller ute i rusk och snö mitt i sommaren

Foto: Stefan Drengsson Filmare och naturälskare som har spenderat sin semester i de isländska fjällen.

Många av oss längtar till värmen och stranden efter en lång, mörk vinter. Semestertider tillbringas oftast på en strand eller en campingplats. Men Stefan Drengsson väljer ett kallare alternativ. Han är uppe i de isländska fjällen täckt med snö mitt i sommaren.

Det hela började i slutet av förra året då Stefans vän fick en galen idé. De skulle bestiga några av de de högsta fjällen på Island på bara en helg. Föra att kunna göra det var de tvungna att träna, så de startade en klubb och kallade den för ”Five Summits.”

– I början av året började vi bestiga de olika fjällen en till två gånger i veckan oavsett väder. I januari var det mycket snö och blåsigt så det var inte en dans på rosor precis, berättar han.

Gick med i gruppen för att filma resan

– Jag hade precis avslutat min mediautbildning på Högskolan i Skövde och såg möjligheten att börja träna kroppen och samtidigt göra en film om detta galna äventyr. Dessutom så gillar inte jag sand mellan tårna. Jag föredrar att spendera min semester med massa en snö.

Men blir du aldrig trött på snön?

– Man kan inte bli trött på vinter om man bor på Island. Vi isländare brukar säga att, det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder.

Gick vilse i fjällen Esjan

Vilka motgångar har ni stött på?

– Sedan januari har vi gjort 50 resor till och från olika fjäll. Varje söndag gick vi upp för Esjan, en 900 meter hög fjäll utanför Reykjavik. Resan gick bra, men när det bara var hundra meter kvar till toppen drabbades vi av snöstorm. Envisa som vi är, gav vi aldrig upp. Att misslyckas är inte ett alternativ.

Vad hände då?

– Vi hade en tjej med oss som aldrig gjort detta förr, men vi var ju så vana. All snö förvandlades till is så vi var tvungna att gå ner på alla fyra och krypa. Vi kunde inte se någonting och stackars tjejen var så rädd. Till slut kom vi upp till toppen, stannade kvar i två minuter och började bege oss hemåt igen.

Men äventyret slutade väl inte där?

– Nej, nu var det så mycket dimma också så att vi verkligen inte kunde se något. Vi var helt säkra på att vi skulle hitta hem eftersom vi har bestigit Esjan så många gånger att vi trodde att vi kunde hitta hem men ögonbindel. Vi gick vilse naturligtvis. Man går inte vilse i Esjan.

En saknades?

När de till slut kom ner till bilen och var redo att åka hem insåg de att en av deras kompisar saknades.

– Han tog en annan väg och fastnade, ingen kunde se något på grund av dimman. Vi fick gå tillbaka för att hitta honom. Det slutade bra, alla återvände hem. Händelser som denna lär oss att alltid vara bra förberedda och aldrig underskatta vädret.

Så nästa sommar ska du ligga på en strand och sola istället?

– Nej, nej. Nästa sommar funderar vi på att åka utomlands och försöka ge oss på Mount Blanc.

Snömannen Stefan Drengsson

Hur har du spenderat din semester?