Nuder lovar att höja a-kassan

NYHETER

Det enda socialdemokratiska löftet om de vinner valet 2010

Att återställa a-kassan till 80 procent av lönen är i dag socialdemokraternas enda löfte om de vinner valet 2010.

– Det ska vi återställa. Allt annat som regeringen gör måste vi pröva och väga mot varandra när vi är framme vid valet 2010, säger socialdemokraternas ekonomiske talesman Pär Nuder till aftonbladet.se.

Foto: Socialdemokraternas ekonomiske talesman Pär Nuder lovar att återställa a-kassan till 80 procent om man vinner valet 2010.

”Sverige tjänar på rättvisa” är socialdemokraternas röda titel på sin budgetmotion. Och rättvisan ska skipas bland annat genom att dra tillbaka delar av regeringens skattelättnader för den som jobbar och istället höja a-kassan.

Det är enligt Pär Nuder socialdemokraternas viktigaste så kallade återställare.

Pensionärerna tjänar

– Det är den fråga som vi har förpliktigat oss att ta med hela vägen fram till 2010.

Vinner socialdemokraterna nästa val innebär det att arbetslöshetsförsäkringen ska återgå till att vara 80 procent för 80 procent av de som arbetar.

Vilka skulle tjäna på er budgetmotion?

– Jag skulle vilja säga att naturligtvis är det pensionärerna. De har hittills inte fått del av skattesänkningarna alls.

Hur skapas jobben med er politik?

– Genom att vi investerar i forskning, utbildning och infrastruktur. Det är sådant som har gjort Sverige starkt tidigare.

För att uppnå socialdemokraternas ambitiösa klimatmål om att Sverige ska minska sina utsläpp av växthusgaser med 35–40 procent fram till 2020 krävs, enligt Nuder, ”många bäckar små.”

– Det går inte att uppnå i en budget utan i alla de budgeter som återstår fram till dess. Det kommer att krävas åtgärder av alla samt bland annat bättre energieffektivisering och skrotning av miljöfarliga bilar.

Pär Nuder säger ja till regeringens föreslagna bensinskattehöjning.

”En överbudspolitik”

När Anders Borg lade sin budgetproposition den 20 september anklagade Pär Nuder finansministern för att vara oansvarig och riskera överhettning. Nu får Nuder samma kritik.

– Vår slutsats är att det här är en överbudspolitik som skulle riskera att leda till en överhettning och som på sikt skulle leda till en väsentligt högre arbetslöshet, säger finansminister Anders Borg.

Enligt Borg klarar inte socialdemokraterna av att finansiera sina förslag. Dessutom menar han att oppositionens politik inte leder till nya jobb. Snarare tvärtom.

– Det här är en överbudsbudget i en tid när man har opinionsledning lång tid före ett val. Det kan man naturligtvis bli lite bekymrad över eftersom man då undrar hur valfebern kommer att te sig 2010, säger Anders Borg.