Vården för dålig – Tobias dog

NYHETER

Pappan: En så sjuk person borde ha fått bättre sjukvård

Foto: Den psykiskt sjuke 27-åringen hade slutat ta sin medicin och var paranoid. Den 25 januari högg han ihjäl 8-årige Tobias.

Mordet på Tobias, 8, kunde ha undvikits.

Nu får psykvårdspersonalen kritik för att de var för mesiga mot den 27-årige mördaren.

– Det är skandal att de inte tog bättre hand om en så sjuk människa, säger Tobias pappa.

Bara några dagar innan Tobias Enroth höggs ihjäl på väg hem från skolan i Norrahammar i januari i år hade 27-åringens mamma ringt och varnat för sin son. Han hade slutat ta sin medicin och blivit allt mer paranoid.

Enligt en granskning som Socialstyrelsen gjort av psykiatriverksamheten vid länssjukhuset Ryhov gjorde de bara halvhjärtade försök att få tag i den sjuke 27-åringen.

Tafatt personal

– Personalen skulle ha agerat mer kraftfullt. De var för tafatta helt enkelt, säger Jonas Nilsson, byrådirektör på Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.

Socialstyrelsen har granskat fyra Lex Maria-fall mot Ryhov. I två av fallen är kritiken svidande.

– Vi hittade ingen röd tråd mellan fallen. Men i de två fall där vi klandrade dem anser vi att personalen varit för tafatta och visat attitydproblem, säger Nilsson.

För Tobias Enroths familj är såren fortfarande färska.

”Var det här allt?”

– Det går upp och ner. Men det är bra att de verkligen sett över situationen. I början fick psykvården mycket kritik, sedan försvann det och vi tänkte, var det här allt? säger Tobias pappa Lars Henriksen.

– Det är skandal att en så sjuk människa som han (27-åringen) inte fått hjälp. Nu får vi hoppas att det inte händer igen för det vi gått igenom önskar jag ingen.

Vården ska förbättras

Karl G Bartoll är sjukvårdsdirektör på landstinget i Jönköpings län.

– Vi tänker ta kritiken till oss och fundera på hur vi ska förbättra oss. Det är ett arbete vi kommer börja med genast, säger han.