Kungen av gubbar

Foto: Foto: Björn Tilly
NYHETER

Det var 13 år sedan sist. Men nu är Bosse Parnevik tillbaka med ytterligare en show.

– Det blir absolut den sista, säger han.

För 50 år sedan gjorde Bosse Parnevik, 69, sitt första tv-framträdande. Jubileet firar han nu med att sätta upp showen ”Gubbröra”.

– Jag trodde att jag lade av i de stora sammanhangen efter att jag spelat på Cirkus 1994. Jag kände mig mätt och belåten och tyckte att jag gjort allt vad jag kunnat, säger han. Men så ringde en entusiastisk dam från Borås och fick Bosse Parnevik att tänka om.

– Hon ville att jag skulle komma och berätta om mitt spännande liv. Jag ville inte först, men efter att hon varit på mig några gånger ändrade jag mig och satte ihop en föreställning. Den funkade väldigt bra. Så varför inte göra en större show av den?

Imiterade Povel Ramel

Bosse Parnevik berättar om hur han först blev gymnastikdirektör. Men efter att ha gjort succé på Nalen i slutet på 1950-talet bestämde han sig för att livnära sig på att underhålla folk. Den första personen han imiterade var Povel Ramel. Sedan har Bosse Parnevik lärt sig härma ytterligare ett 70-tal personer, till exempel Olof Palme, Bengt Bedrup och Ingemar Johansson.

I ”Gubbröra” sammanfattar han karriären.

– Nästan alla gubbar som jag har gjort är med på ett eller annat sätt. De har inte gått i tv på länge, så det verkar finnas ett stort sug efter dem. Men efter ”Gubbröra” lägger han av för gott.

– Jag har statistiskt sett 10 till 15 år kvar att leva. Då vill jag ta det lugnt och vara med mina tio barnbarn.

Jonas Andersson,

Punkt SE

FAKTA/”Gubbröra”

Höjdpunkter

Foto: Parnevik som Palme.