Bråk vid president- valet i Pakistan

NYHETER

Sittande presidenten Pervez Musharraf vann enligt inofficiella besked

Sittande presidenten Pervez Musharraf vann enligt inofficiella besked det omstridda presidentvalet i Pakistan.

Demonstrationer hölls i flera stora städer. I Peshawar slogs polis med demonstrerande jurister.

Omkring 300 jurister brände en docka föreställande president Pervez Musharraf och skrek: ”Försvinn, Musharraf, försvinn!” utanför den regionala folkförsamlingen i Peshawar, huvudstad i Nordvästra gränsprovinsen.

Demonstranterna kastade sten och försökte sätta eld på en pansarbil som tillhörde polisen. Polisen tog i sin tur till tårgas.

Indirekt val

Det indirekta presidentvalet genomfördes i landets fem parlament: det centrala tvåkammarparlamentet i Islamabad och de fyra regionala församlingarna i provinshuvudstäderna Lahore, Karachi, Quetta och Peshawar. I alla städerna genomfördes demonstrationer.

Musharraf vann presidentomröstningen bland parlamentarikerna med överväldigande röstetal, uppgav tjänstemän kort efteråt; rösträkningen pågick då fortfarande i ett av regionparlamenten.

Resultatet rapporterades av den statliga televisionen trots att HD deklarerat att ingen vinnare i valet får utropas förrän domstolen tagit ställning i frågan om Musharrafs kandidatur. Premiärminister Shaukat Aziz tog likafullt beskeden om omröstningsresultaten till intäkt för uttalanden om att ”folket vill ha kontinuitet”.

Musharraf har kritiserats skarpt för att han både leder militären och staten. Han har därför lovat att lägga av uniformen och ÖB-funktionen – men först efter att ha blivit omvald.

HD-motstånd

Pakistans högsta domstol, känd för sitt motstånd mot diktatorn Musharraf, godkände i fredags beslutet att hålla presidentvalet på lördagen, trots invändningar från rivaler både mot valet som sådant och mot Musharraf som kandidat.

Men domstolen meddelade också att den ska ta ställning till invändningarna mot Musharraf vid sin nästa session – som hålls långt efter valet. Det kan teoretiskt innebära att Musharraf går miste om presidenttiteln.

Parlamentsval ska hållas i mitten av januari. Presidentvalets kritiker har bland annat anfört att detta borde förrättas först efter det att ett nytt parlament har valts.

Musharraf har stärkt sin ställning genom att göra upp med landets förra premiärminister Benazir Bhutto om hur de två framgent ska dela på makten. Bhutto, som leder ett av de största oppositionspartierna, har i många år levt i exil, formellt därför att hon hotades av mutåtal i hemlandet. Nu väntas hon hem den 18 oktober.

TT - Reuters