Hon kastas ut från jobbkurs

NYHETER

Malin drabbas dubbelt av regeringens hårdare regler

Foto: Malin Lundström blev lovad av arbetsförmedlingen att få gå en vårdkurs, men bara två dagar före starten fick hon besked om att kursen ställts in. Regeringens nya regler innebär också att Malins a-kassa sänks med 1000 kronor.

Malin Lundström, 27, är regeringens första offer.

Igår slängdes hon ut från jobbkursen som skulle börja i morgon.

Dessutom sänks hennes a-kassa med tusen kronor i månaden.

Den nya regeringens restriktioner på arbetsförmedlingen låter inte vänta på sig. 155000 deltagare i olika åtgärder ska nästa år bantas ner till 90000.

Malin Lundström trodde knappt sina öron när hon igår fick ett samtal från arbetsförmedlingen i Östersund, med beskedet att hennes kurs med start i morgon, var inställd.

Allt ställs in

- De hade fått direktiv högre uppifrån, allt är inställt, alla åtgärder är lagda på is, säger hon.

Malin skulle ha gått en introduktionskurs till vård för att känna på om en utbildning inom vården var något för henne. Nu blir det inget av med det.

"Det är lite konstigt"

- Jag tycker att det är lite konstigt att de kan ringa två dagar innan man ska börja en kurs. Det är väldigt tråkigt, jag såg det här som en chans att få in en fot någonstans, säger Malin, som varit arbetslös sedan i juli.

Lars Sjöström är ställföreträdande generaldirektör på Ams.

- Förändringarna sker omedelbart. Vi måste anpassa oss till den verksamhetsvolym som regeringen har angett för nästa år, säger han.

Detta innebär att tidigare lagda löften till arbetssökande, kommer att brytas.

"Vi måste agera"

- Om du sitter och kör bil i hög fart och ser en hastighetsbegränsningsskylt längre bort så måste du börja bromsa. Så är det bara. Personer kommer givetvis att bli besvikna, men vi måste agera på uppdraget vi har fått av regeringen, säger Lars Sjöström.

Malin Lundström blir dubbelt drabbad av regeringens förändringar. I januari sänks hennes a-kassa från cirka 8000 till 7000 kronor i månaden.

- Det känns oroligt, säger hon.

Emma Löfgren