Kanotmannen skulle segla jorden runt

NYHETER

Kanotmannen John Darwin, 57, ville segla världen runt.

För två år sedan planerade han att köpa en segelbåt i Gibraltar.

Foto: LIVS LEVANDE - OCH LYCKLIGA TILLSAMMANS I PANAMA. Bilden togs av en mäklare i Panama City redan förra året. Den hittades på mäklarens internetsajt, bland bilder av nöjda kunder, och var ett av huvudbevisen när bluffen avslöjades.

Darwin har identifierats av en man i Gibraltar som skulle sälja sin segelbåt, en 60 fot lång katamaran, i november 2005, alltså tre år efter att Darwin försvann efter en kanottur. Bara resterna av kanoten återfanns.

– Han presenterade sig som John Jones och uppförde sig ”misstänksamt mot allt och alla”, säger båtförsäljaren Robert Hopkin till CNN.

Jorden runt

Enligt Hopkin sade "John Jones" att han behövde båten för att segla jorden runt med sin partner. Priset på motsvarande över 570 000 kronor verkade inte avskräcka.

Men affären blev aldrig av. Jones/Darwin drog sig ur i sista stund.

Darwin sitter anhållen av polisen i London som misstänker honom för bedrägeri. Sedan han i lördags anmälde sig själv på en polisstation i London har det avslöjats att hans fru Anne har känt till att maken var vid liv, och att paret träffats i Panama City.

Det finns det till och med bildbevis på.

Fick försäkringspengar

Makan fick också ut pengar på John Darwin livförsäkring efter att han dödförklarats.

Däremot tycks parets söner Mark, 31, och Anthony, 29 hela tiden ha trott att deras pappa var död. Nu är de bestörta och vill inte ha mer med sina föräldrar att göra.

”Under den korta tid som gått sedan vår pappa kom tillbaka har våra liv varit som en känsomässig berg- och dalbana.”

Polisen är intresserad av att tala med Anne Darwin, som flyttade till Panama City för sex veckor sedan. Där har hon konfronterats av reportrar från brittiska tidningar.

När Daily Mirrors reporter visade upp kortet på henne och hennes make tillsammans ska hon ha brutit ihop och sagt:

– Jag ber för att mina söner ska förlåta mig. Men jag förstår dem om de aldrig kommer att göra det.