”Det är en skandal”

NYHETER

Norska Greenpeace om oljeutsläppet

Cirka 4 000 ton råolja läckte ut från oljeplattformen.

– Statoil-Hydro tar inte sitt ansvar.

Det säger Truls Gulowsen som är chef för norska Greenpeace huvudkontor till aftonbladet.se.

Truls Gulowsen är starkt kritisk till Statoil-Hydro som äger en stor del av oljeborrplattformen Statfjord-Alpha i Nordsjön där läckaget av råolja inträffade på onsdagsförmiddagen.

– Det är en skandal. Statoil-Hydro tar inte sitt miljöansvar och de har blivit allt sämre på att tänka igenom miljökonsekvenserna av sina beslut, säger han till aftonbladet.se.

Han menar att företaget som tjänar pengar på bland annat oljeindustrin "går baklänges in i framtiden" när det gäller klimatkrisen.

– Och de klarar inte att hantera säkerheten ens på denna traditionella del av sin verksamhet. De har så pass dålig kontroll att det borde få larmklockorna att ringa både hos dem själva och hos de norska myndigheterna.

”Kunde ha blivit värre”

Enligt Truls Gulowsen kunde oljeläckaget ha blivit betydligt större och på det viset var det tur i oturen.

– Läckaget kommer inte in till land och det är ju bra. Det kunde ha blivit värre. Hade läckaget skett på själva plattformen hade mycket större mängder än 4 000 ton kunnat läcka ut.

Trots det påverkas dock miljön i det drabbade området, menar Truls Gulowsen.

– Det finns fiskar och organismer där som är sårbara för olja. På grund av vind och vågor dras också oljerester ner i havet, vilket gör det svårt att samla in oljan. Och för varje timme som går blir det allt svårare.

Hur kan Statoil-Hydro ta sitt ansvar i det här sammanhanget?

– Nu måste de sätta alla klutar till för att försöka samla ihop råoljan nu.

”Kör på autopilot”

Enligt Truls Gulowsen måste Statoil-Hydro nu gå igenom sina rutiner på sina oljeplattformar.

– De kör lite på autopilot där ute. Allt har gått bra så länge och då tror man att det ska fortsätta göra det och blir mindre uppmärksam på att något ska hända. man tror att man "kan det här" och glömmer koncentrera sig.

Han är också starkt kritisk till myndigheterna och de politiskt ansvariga.

– Myndigheterna har låtit dem själv bestämma säkerhetsnivån och det måste det bli slut med det. Det har också varit en generell uppfattning bland norska politiker att allt som är bra för oljeindustrin, är bra för Norge. Men det här visar ju tydligt att det inte stämmer. Det är viktigt för Norge att såna här olyckor inte händer.