Notan: sex miljoner

NYHETER

500 poliser försökte hålla ordning i Salem

De sista tolv danska vänsteraktivister som togs vid lördagens demonstrationerna i Salem är släppta.

Nära 200 personer frihetsberövades av en styrka på cirka 500 poliser – till en kostnad av sex miljoner kronor.

Foto: Stökigt En soptunna sattes i brand av demonstranter i Salem. Räddningstjänsten utsattes för stenkastning när man skulle släcka en mindre brand på Säbyskolan.

– Jag tycker att polisen gjorde ett bra jobb och att kommunen gjorde ett bra jobb. Vi lyckades tyvärr inte helt undvika skadegörelse – men vi höll isär grupperna, säger Mats Vagnstad, operativ chef för polisen i Stockholms län, till TT.

Cirka 1000 vänsteraktivister, många maskerade, tågade på lördagen från Salem. Efter att på given signal brutit upp tåget följde mindre drabbningar med polisen. Två skolor eldhärjades, och brandmän och polis fick stenar kastade på sig.

Två personer greps för våld mot tjänsteman respektive försök till samma brott. 146 personer bussades bort för att undvika ordningsstörning och 45 omhändertogs enligt utlänningslagen – danska, tyska och norska medborgare.

Sex miljoner

På söndagen släpptes de sista tolv danskarna, åtta män och fyra kvinnor, som hållits i förvar på Norrmalmspolisen.

Cirka 1000 personer från främlingsfientliga och nazistiska grupper gick sedan sitt årliga fackeltåg till den plats där en 17-årig pojke dödades av en pojke med utländsk bakgrund för sju år sedan.

En massiv insats på cirka 500 poliser i Salem–Rönninge höll isär höger- och vänsteraktivisterna. Enligt Vagnstad klarade polismyndigheten i Stockholms län insatsen utan personaltillskott från andra län.

Polisen i länet har cirka 4000 poliser och budget på fyra miljarder kronor, varav Saleminsatsen tar cirka sex miljoner.

Salems kommun har kämpat för att slippa demonstrationerna. I torsdags fick de rätt i länsrätten, som drog in tillstånden, innan kammarrätten upphävde beslutet i fredags.

”Helvetet löst”

Lennart Kalderén, moderat kommunalråd i Salem, är inte lika imponerad som Vagnstad av polisinsatsen. Årets upplaga av demonstrationerna var de värsta hittills, säger Kalderén till TT.

– Utan tvivel, med tanke på brandincidenterna och vandaliseringen. I går kunde inte ordning och säkerhet säkerställas.

Inte heller är Kalderén imponerad av Nätverket mot rasism, som anordnade vänsterdemonstrationen.

– Deras tillstånd var ju bara en ursäkt för att släppa helvetet löst i Salem.

Tomas Bengtsson/TT