Miljonskadestånd i ”fallet Louise”

VETLANDA. Fallet Louise kommer att kosta Vetlanda kommun ett skadestånd i miljonklassen.

– Hon måste få ersättning för allt lidande och åren hon förlorat, säger den 16–åriga flickans juridiska ombud Anton Strand.

Idag offentliggörs alla de missar socialtjänsten gjorde när man lät Louise bo hos sin missbrukande pappa. Han förgrep sig på henne i flera år, bl.a. när de mitt i vintern bodde i en fallfärdig husvagn och under en presenning.

Avslöjandet om Louise fasansfulla situation väckte starka reaktioner runt om i Sverige och i Vetlanda krävde demonstranter socialchefens avgång. Sammanlagt lämnade fyra personer i ledande ställning sina befattningar.

Nu är utredningen om vad som gick snett klar.

– Jag har kunnat följa hur handläggningen av ärendet gått till steg för steg, säger Barbro Hindberg, den helt fristående utredare som fått uppdraget att granska Louise–ärendet.

Rapporten är på 105 sidor, en vidräkning med det som skett och kanske främst: med det som inte skedde för att hjälpa Louise.

– Att utreda omständigheterna kring barn som far illa är alltid tungt men värst är det naturligtvis för de som varit involverade i fallet, säger Barbro Hindberg.

Louise bor nu i ett familjehem på landet och mår efter omständigheterna bra.

– Men de år hon förlorat måste ersättas i form av skadestånd, säger Anton Strand som förbereder en civilrättslig process mot Vetlanda kommun.

– Någon gång i höst räknar jag med en förhandling i Eksjö tingsrätt.

Storleken på skadeståndet?

– Några exakta siffror kan jag inte ge ännu men det handlar om hundratusentals kronor.

Publisert: