Västerbotten goes digital-tv

NYHETER

Nu är det dags att släcka ner det analoga tv-nätet

Den tredje september blir det svart i rutan. Hela Västerbotten tar då klivet över till digitala tv-sändningar i marknätet.

– Västerbottningarna är väl förberedda, säger Lorentz Andersson, landshövding och ordförande i Digital-tv-kommissionen.

Det analoga marknätet är fullt med SVT1, SVT2 och TV4. Samtidigt är efterfrågan stor på fler kanaler, skriver Digital-tv-kommissionen som har till uppgift att planera övergången till digital-tv och att infomera svenskarna om den. Det är därför Sverige i olika omgångar har släckt ner det analoga tv-nätet för att gå digitalt. Gotland, Gävle och Motala var först ut 2005, och nu är det Västerbottens tur.

Box och antenn

Den tredje september går länet som sista område i Norrland över till det nya systemet. Det krävs en del ny utrustning för tv-tittarna, bland annat behövs en särskild box och det rekommenderas att man ser över sin tv-antenn.

– Informationen har gått ut på ett utmärkt sätt. Det kan förstås fortfarande uppstå problem ibland med att någon inte får bild, men det kommer att vara mycket sällsynt med tanke på hur stort projekt det här är, säger Lorentz Andersson.

Har du själv köpt box?

– Min bostad är ansluten till kabelnätet så jag behöver ingen där. Men till stugan köpte jag en tv med inbyggd box, säger Lorentz Andersson.