Tolv sjuka av polska salmonellaägg

NYHETER

Tolv personer i Gävle har insjuknat i salmonella på grund av slarvig äggimport från Polen.

Äggpartiet har också sålts i Sollentuna, Botkyrka och Stockholm, uppger Livsmedelsverket.

Teorin är att de smittade i Gävle blivit sjuka sedan de ätit majonnäs gjord på de polska äggen. Salmonellasmitta är notorisk i polska värphönsflockar. Enligt EU-studier 2004 och 2005 var så många som 77 procent av flockarna i Polen smittade med salmonella.

Felaktiga intyg

För att ägg från länder där salmonella förekommer ska få importeras till Sverige krävs därför särskilda intyg, framförhandlade mellan EU-kommissionen och medlemsstaterna.

– När ägg sänds till Sverige och Finland ska det framgå på vilka sätt man bekräftat att det inte finns salmonella i besättningen, bland annat genom skitprov av besättningarna, säger statsinspektör Pontus Elvingsson vid Livsmedelsverket till TT.

De nu aktuella äggen togs in via grossister verksamma vid Årstahallarna i Stockholm, där intygen var felaktiga. Miljöförvaltningarna i Stockholm och Gävle utreder nu saken, men spårbarheten är på grund av grossisternas agerande låg, enligt Elvingsson.

– Det finns ett antal namngivna aktörer, tre eller fyra, men de handlar äggen sinsemellan i hallarna vilket gör dem svåra att spåra. Men de är skyldiga att ha den kollen, det är just det en grossist ska kunna, säger Elvingsson som finner hanteringen upprörande.

Släng eller hårdkoka

– Min förhoppning är att fallet utreds ordentligt och att de skyldiga ställs till ansvar, säger han.

För köpare av ägg kan det nu vara värt att titta på de stämplar som sitter på äggen. De är märkta med någon av koderna: 3PL-30101312, 3PL-30221303 eller 3PL-30221310.

Äggen ska antingen slängas eller hårdkokas, enligt Livsmedelsverket.

Karl Vicktor Olsson/TT