Sjuåringar kan få betyg i höst

NYHETER

I höst kan sjuåringar få betyg. I alla fall om skolminister Jan Björklund, fp, får som han vill.

– En lagändring i vår ska göra det möjligt, säger han, till Dagens Nyheter.

Från och med i höst får de skolor som vill införa betygsliknande omdömen för elever från första klass.

Kommunerna och skolorna får själva bestämma hur omdömena ska se ut. Ingenting hindrar dem att ge till exempel omdömet "icke godkänt" till sjuåringarna, skriver Dagens Nyheter.

– Föräldrar har rätt till en tydlig information om hur det går för deras barn, säger Jan Björklund till tidningen.

Jan Björklund införde under sin tid som skolborgarråd i Stockholm skriftliga betygsliknande omdömen för skolbarn före årskurs åtta. Skolverket var emot omdömena, men en gråzon i lagen gjorde att Björklund inte behövde bry sig. År 2002 täppte ett riksdagsbeslut till luckan i lagen. Omdömen fick inte längre likna betyg.

Det ska nu ändras. Jan Björklund är inte orolig att lärare och rektorer inte ska hinna förbereda sig inför förändringen.

– Vi tvingar ingen att införa detta från hösten utan det blir en möjlighet som öppnas. Tidigare har skolor och kommuner varit klämda av riksdagsbeslutet att inte få ge betygsliknande omdömen trots att många föräldrar velat ha det, säger han till Dagens Nyheter.

Nio remissinstanser, däribland Skolverket och lärarförbunden, ska tycka till om förslaget innan det läggs fram för riksdagen.

Sofi Thunvik