”Jag får väl bli lite mer bitchig ”

NYHETER

SVT:s nyutnämnda vd Eva Hamilton om slarvighet, att tåla lite stryk - och att vara oönskad av 3 000 medarbetare.

Hon har de två största fackklubbarna emot sig.

Ändå är Eva Hamilton glad och stolt över att ha fått jobbet som tv-chef:

– Personalklubbarna gillar att ha friktion utåt. Inåt kan vi samarbeta i alla fall.

Foto: STORSTÄDAR Eva Hamilton har många favoriter i SVT-tablåerna, men hennes sexpunktslista antyder att det kommer ske förändringar inom Sveriges Television när hon tillträder som vd i november.

SVT:s nya vd Eva Hamilton är denna dag klädd i en koboltblå kavaj, som väl matchar hennes intensivt blå ögon. Hon har en grön topp därunder, jeans och ett par mycket spetsiga boots med cowboy – klack. Och hon döljer väl att hon är nervös, att hon inte känner sig avslappnad.

Hur bär du dig åt för att göra det?

– Jag har varit nyhetsreporter och lärt mig att inte hetsa upp sig över allting på en gång och samtidigt. Det räcker med en sak i taget.

Vilket är det bästa tv – program du sett?

– Nej, det är en omöjlig fråga. Det finns så många bra program som jag sett. Jag tycker att det vi visat på senare tid; Skatan, Musikministeriet har varit bra. Sedan finns ju K – special, Lilla sportspegeln, Hjärnkontoret.

– Och naturligtvis Rapport och Aktuellt.

Vilket program missar du aldrig?

– Det funkar inte så med fyra barn. Jag missar alltid något som jag skulle velat se.

Vilken är den bästa fest du fixat?

– Jag är bra på att fixa fester och under 25 år har jag ordnat Valborgsmässofester hemma på Värmdö. Det har alltid varit med stora brasor och mycket barn, ungdomar, äldre.

– Jag gjorde det också när vi bodde i Bryssel men då fick vi hålla igen på brasorna. Belgiska polisen gillade inte mycket eld.

Vilket är det bästa nyhetsinslag du gjort?

– Nej, jag tänker inte så. När jag hade gjort ett inslag glömde jag det så fort som möjligt för att kunna gå på ett nytt.

– Sverige gick in i EU under min Bryssel – tid och i Sverige kunde ingen något om EU. Jag är litet stolt över att jag lyckades lära ut en del om unionen.

Hur hanterar du din slarvighet?

– Jag har blivit bättre med åren. Men jag glömmer papper, förr tappade jag nycklar, la ifrån mig plånboken i kundvagnar och sånt. Jag har någon gång också tappat bort anteckningsblock, vilket ju är en mardröm för en reporter. Alltså, jag har fått mycket hjälp att hålla reda på saker och ting.

Är du stryktålig?

– Inte så mycket som jag behöver vara. Jag får lära mig. Det här jobbet är mycket utsatt, diskuterat av alla. Vem bryr sig om hur tandkräm tillverkas, bara den finns i en tub, men alla bryr sig om tv och hur den görs.

Hur lär man sig att ta stryk?

– Jag tror man får lära sig se vad som är stort och vad som är smått. Lära sig att veta vad som är riktat mot jobbet, tv – chefen, rollen och vad som eventuellt är riktat mot personen.

– Jag får bli litet mer bitchig.

Vem tar du med dig när du går ut i skogen?

– Hunden, en tax, Tassa heter hon och är fyra år.

Vad läser du?

– Just nu biografin om Mao. Den är väldigt intressant. Och så Sotarpojken.

Ett bestämt nej

Det var vid de, kanske mer formella, mbl – förhandlingarna i går förmiddag som både SIF – klubben och journalistklubben på SVT sa ett bestämt nej till Eva Hamilton som Christina Jutterströms efterträdare. De är de två absolut största fackklubbarna med 3000 medlemmar av totalt 3300 anställda.

6 november börjar hon sitt nya jobb och vid presskonferensen i går eftermiddag la hon in aningen av kritik mot sin företrädare:

– Alla tittare är lika viktiga, vare sig man är 17 eller 70 år. Vi har för få unga tittare men jag tycker inte att man ska tala om speciella ungdomssatsningar.

– Det är klart, ska de yngre, under 40, känna att det meningsfullt att betala tv – avgiften måste de också vilja titta på oss.

Och därmed var Eva Hamilton naturligtvis inne på nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò och hennes bristande betalningsvilja är:

– Beklaglig.

Inte fränare kritik än så.

Men hon sa inte heller att hon hade fullt förtroende för Cecilia Stegö Chilò. Det är inte hennes sak, att ha en direkt förtroendeuppfattning om kulturministern. Det är en fråga för statsminister Fredrik Reinfeldt.

Däremot sa hon litet senare:

– Jag hoppas att Cecilia Stegö Chilò börjar att titta på svensk tv så att hon ser vilken bra produktion vi har.

Kulturministern har under sin första vecka sagt, att hon tycker att tysk tv är väldigt bra.

Sex heta punkter

Eva Hamilton listade i går sex punkter i en programförklaring om hur hon vill förbättra SVT och vinna (tillbaka?) tittarnas kärlek till public service – tv.

Den första punkten var just att göra program för alla tittare, oavsett ålder. Det ska inte finnas pensionärs – tv och inte heller ungdoms – tv. Det innebär inte att det inte ska göras ungdomsprogram och det innebär inte att det inte ska göras program för äldre.

– Ungdomar kan ju vara intresserade av arkeologiprogram och 70 – åringar av Folktoppen.

Den andra var att göra SVT tillgängligt när, hur och var man vill titta.

– Det innebär satsningar på webb – tv och varför inte se Rapport i mobiltelefonen när man är på väg hem?

Det tredje Eva Hamilton vill satsa på är omfattande programdiskussioner om vad SVT ska satsa på och hur allt ska kunna bli bättre. Det ska resultera i en programförklaring till sommaren

Pengarna finns som fjärde punkt. Hur att betala allt detta? Absolut med tv – avgifter, även från kulturministrar.

Ledningen för bolaget ska hon "se över" och på direkt fråga om den kritiserade programdirektören Leif Jakobsson blir kvar svarade hon:

– Jag ska återkomma till styrelsen med ett förslag om SVT:s ledningsfunktioner. Det är ingen som självklart stannar.

Sedan lovade hon att SVT ska producera de bästa nyheterna, de mest kvalificerade dokumentärerna, smala och breda kulturprogram, den breda underhållningen.

– Melodifestivalen, Allsång på Skansen, Så ska det låta, På spåret är program jag är stolt över. Det är några av de mest uppskattade tv – programmen alla kategorier.

Hur ska du/ni klara allt detta?

– Vi har en otroligt kompetens inom företaget. Den kunskapen ska vi ta tillvara på.

Hur ska du göra med den kritiserade nedläggningen av "Dokument utifrån" och nedskärningen av nyhetsbevakningen?

– Vi ska naturligtvis fortsätta att sända utländska dokumentärer även om själva titeln "Dokument utifrån" försvinner. Det är inte tal om annat än att vi ska köpa in och sända bra dokumentärer.

Är det en ändring av tidigare beslut?

– Nej. Jag har suttit i ledningsgruppen under sex år och varit med om att fatta besluten.

– Vi ska satsa på att bli absolut bäst på nyheter, alla kategorier. Det är en högt prioriterad fråga. Public service – tv måste vara bäst på nyheter och samhällsbevakning. Besparingar som går ut över kvaliteten på nyheterna är inte aktuella.

Det har antytts att du gått i "vd – skola" de senaste åren. Stämmer det?

– Nej, det har aldrig varit mitt syfte att bli vd men jag är väldigt stolt över att ha blivit erbjuden jobbet.

Ville du ha det?

– Eftersom jag ju tackat ja så ville jag det. Men det är klart att det är nervöst och att jag bävar.

Trots personalens protester? Och hur ska du möta dessa?

– Jag vågar inte garantera en i alla lägen lycklig personal.

Inte?

– Det är ju styrelserna för klubbarna som protesterat. Jag tycker mig känna en tyst respekt från medarbetarna. Visst är det tråkigt, men jag tror att vi ska kunna samarbeta i alla fall så småningom.

Varför vill du öka inköpen av program från produktionsbolag utanför huset?

– Det finns ju många begåvade människor utanför huset och i vårt uppdrag ingår att köpa in program från fria filmare, använda bra regissörer, goda dirigenter, duktiga dokumentärfilmare.

På Fiction – avdelningen, där du nu är chef, har du skurit bort 80 tjänster. Förstår du personalens rädsla?

– Det är 80 tjänster men inte 80 personer. Vi har klarat det med pensioneringar, omplaceringar och andra åtgärder. Väldigt få har behövt sluta.

Det här är jag

Per-Iwar Sohlström