Aftonbladets Lena Mellin: ”Borelius hänger löst”

NYHETER

Reinfeldt låter advokat utreda Borelius affärer

Idag höll Reinfeldt presskonferens om tsunamikatastrofen. Men många frågor kom att handla om Maria Borelius.

Enligt Aftonbladets samhällschef Lena Mellin är hennes framtid hotad.

– Det är en sjaskig bild som målas upp.

Aftonbladets Lena Mellin tror inte att presskonferensen om tsunamin var en dimridå för att förflytta fokus från den senaste tidens skandaler som skakat den nya regeringen.

– Jag måste säga att jag tror på Reinfeldts förklaring och nu vill han berätta om det här med banden. Däremot är det inte säkert att banden har någon som helst betydelse. Han slapp heller inte frågorna om Borelius. Var det vad han var ute efter så var det ett misslyckande.

Vad har den senaste tidens händelser kring Borelius betytt?

– Jag utgår från att alla hennes affärer gjorts på lagligt sätt men det som är väldigt tråkigt är att det förefaller som om hon hela tiden inte vill betala skatt. Nu var det sommarstugan som ägs av ett bolag i ett skatteparadis, tidigare var det att hon inte betalar barnflickorna vitt. Det är en sjaskig bild som målas upp.

Nu har en advokat kopplats in. Vad betyder det?

– Det är första steget. Reinfeldt säger till Borelius: Jag är inte nöjd, jag har inte lust att läsa de här artiklarna om dig. Nu går advokaten igenom det och presenterar en rapport. Då har han ju köpt sig tid genom att koppla in den här advokaten. Dessutom gås allt igenom grundligt och jag förutsätter att Maria Borelius och hennes man hjälper den här advokaten på alla sätt de kan.

Du säger att han har köpt sig tid. Men medierna kommer väl ändå bevaka den här frågan. Det blir väl bara en längre tids bevakning?

– Han har köpt sig tid till att fatta ett beslut.

Riskerar Maria Borelius att tvingas avgå?

– Absolut, hon hänger löst. Att Reinfeldt har gjort den här extraordinära åtgärden visar bara att hon redan är på ett gungfly. Sedan visar det sig om det var en fallgrop.

Susanna Vidlund