Känd bedragare åtalad på nytt

NYHETER

60-åringen lurade både företag och privatpersoner

60-åringen är expert på att lura folk och är dömd för grova bedrägerier.

Nu åtalas han igen för att ha blåst ett stort antal personer och företag på alltifrån pengar till lyxiga båtar.

Foto: 60-åringen avtjänar just nu ett 15 månader långt fängelsestraff – samtidigt står han åtalad för nya bedrägerier som skedde 2005 och 2006.

I går lämnade kammaråklagare Margareta Henrikson in en stämningsansökan mot den 60-årige proffsbedragaren. Denna gången är det 15 företag och privatpersoner som drabbats.

– Han har gett sken av att vara knuten till en institution på Sahlgrenska som forskare. Han har tagit emot varor för testning men aldrig utfört några test, säger kammaråklagare Margareta Henrikson.

Sålde lånade båtar

Mannen lånade dyra båtar mot löfte att lämna tillbaka dem efter testet. Men i stället sålde han dem vidare och behöll pengarna själv. Samma sak gjorde han med tvättmaskiner, barnvagnar, kameror och mobiltelefoner från kända butikskedjor runt om i Göteborg.

Vid flera tillfällen hyrde han bilar eller köpte varor och uppgav en falsk faktureringsadress.

– Han har bland annat sagt att Regionens hus skulle betala, säger Margareta Henrikson.

”De tror på honom”

Flera privatpersoner har också lurats av mannen. Enskilda personer har betalat tiotusentals kronor i handpenning på utlovade möbler de aldrig fått se röken av.

– Mannen är socialt kompetent och lyckas dupera folk. De tror på honom och det han lovar, säger Margareta Henrikson.

Brotten som mannen nu åtalas för skedde mellan 2005 och slutet av 2006. Förra året dömdes han för flera liknande brott och avtjänar nu ett 15 månaders fängelsestraff.

Han har dessutom ytterligare ett åtal som väntar på att tas upp i rätten. Det rör ett bedrägeri mot en kvinna som han lurat på över 360 000 kronor. Genom fagra löften om ett gemensamt husköp fick han pengarna som han sedan behöll själv.