Snowden avslöjar sin flyktplan

avSayna Mostofizadeh

Publicerad:
Uppdaterad:

Söker tillfällig asyl i Ryssland – vill fortsätta till Latinamerika

Första bilden på Snowden sedan hans avslöjanden togs idag av Human rights watch.

Edward Snowden avslöjade sina planer idag på flygplatsen i Moskva.

Nu söker han tillfällig asyl i Ryssland.

Han ber om hjälp att få stanna i Ryssland tills dess att en säker resa till latinamerika kan garanteras.

Edward Snowden.

Visselblåsaren Edward Snowden har haft ett möte med representanter från flera människorättsorgansiationer. Mötet skedde idag på Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva. Snowden berättade att han söker nu tillfällig asyl i Ryssland. Kravet från Ryssland sida är att Snowden inte ska läcka fler uppgifter som är skadliga för USA.

Enligt Tanya Lokshina på Human Rights Watch har Snowden sagt att han aldrig haft någon avsikt att skada USA.

– Han säger att han vill att USA ska lyckas, säger hon till rysk tv efter mötet.

För första gången sedan Snowdens avslöjanden nådde pressen fångas han nu på bild av Human rights watch:s fotograf. Till väster på bilden sitter Sarah Harrison från WikiLeaks.

"Jag ångrar ingenting"

Mötet hölls bakom stängda dörrar men flera deltagare kommenterade Snowdens situation.

– Snowdens har rivit ner slöjorna över de brott USA har begått. Han har inte pekat ut några människor utan belyser bara de större problemen. Han har redan pekats ut som en spion i USA, det säger en del om hur rättegången skulle bli, säger Sergei Nikitin chef på ryska Amnesty international till AP från flygplatsen.

Snowden skickade inbjudningar till representanter för Amnesty International i Ryssland, Transparency International, Human rights watch och FN i Ryssland. Även ryska parlamentariker och advokater har accepterat Snowdens inbjudan och befinner sig nu på flygplatsen i Moskva.

Kort efter mötet släpptes Snowdens tal på wikileaks hemsida. Där skriver han bland annat att:

"Det moraliska beslutet att berätta för allmänheten om spionerier som påverkar oss alla har varit kostsamt, men det var det rätta att göra och jag ångrar ingenting. Sedan dess har staten och underrättelsetjänsten försökt göra mig till ett exempel, en varning till alla andra som kan tänkas tala ut så som jag har gjort."

Snowden talade även om sin respekt och tacksamhet till länder som Ryssland, Venezuela, Bolivia, Nicaragua och Ecuador för att de står upp för mänskliga rättigheter genom att skydda honom.

"Kampanj mot mig"

I inbjudningsbreven ska Edward Snowden enligt the Guardian ha skrivit att USA driver en kampanj mot honom och försöker blockera hans rätt att söka och få asyl i andra länder. Den tidigare CIA-anställde Edward Snowden flydde från USA i samband med att han avslöjade omfattningen av landets övervakning. Han har bott på  på transit-delen av flygplatsen i Moskva sedan 23 juni. Snowden har sökt asyl i över 20 länder. Flera länder i Sydamerika har erbjudit honom skydd, men det har visat sig problematiskt att lämna flygplatsen. Edward Snowden har blivit fråntagen sitt amerikanska pass och utan det kan han inte köpa någon ny biljett. Förra veckan tvingades dessutom den bolivianske presidenten Evo Morales mellanlanda i Österrike då det fanns misstanke att Snowden fanns ombord på flygplanet.

Publicerad: