USA:s flygplan fällde bomber vid Stora barriärrevet

avAnders Clark

Ont om bränsle – dumpade ett ton bomber över världsarvet

1 av 2 | Foto: AP
Två amerikanska stridsflygplan av typen ”Harrier” tvingades dumpa bomber utanför den australiensiska kusten då de fick ont om bränsle.

Två amerikanska bombplan fick ont om bränsle.

Då släppte de sina bomber vid Stora barriärrevet, uppger CNN.

Två Harrier-plan tillhörande amerikanska flottan flög utanför Australiens kust när de fick ont om bränsle.

För att minska vikten släppte planen fyra 200-kilos bomber – i nationalparken.

Fyra bomber

Enligt amerikanska flottans uppgifter var två av bomberna inte explosiva, medan de andra ska ha desarmerats innan de släpptes.

Stora barriärrevet är världens största korallstruktur och innehåller 400 arter av korall, 1 500 arter av fisk, 4 000 sorters blötdjur – men enligt amerikanska flottans uppgifter till CNN ska piloterna ha släppt bomberna bredvid revet som numera klassas som en världsarvsplats av UNESCO.

Bombade fel plats

AV-8B Harrier-planen flög från hangarfartyget USS Bonhomme Richard och deltog i en tre veckor lång övning mellan amerikansk och Australiensisk militär. Planen var att släppa bomberna på en övningsplats, men när planen fick vänta på att släppa bomberna fick de ont om bränsle, samtidigt kunde de inte landa  på hangarfartyget med bomberna kvar.

Händelsen utreds

Händelsen inträffade i tisdags och bomberna landade utan att ha detonerat och ska ligga på 60 meters djup, enligt NBC new.

Nu planeras en operation för att återta bomberna från bottnen vid bariärrevet samtidigt som både australiensiska och amerikanska myndigheter utreder dumpningen av bomberna.

Texten uppdateras.