DNA-testet klart – Marias föräldrar hittade

Följetongen om Maria verkar ha nått sin ände.

Det bulgariska par som trädde fram i går är flickans biologiska föräldrar.

Ett DNA-test skingrade de sista misstankarna.

Sasha Ruseva och Atanas Rusev – så heter flickan Marias biologiska föräldrar. Det visar ett DNA-test som gjordes i dag.

– DNA-testet visar att Sasha Ruseva och Atanas Rusev är Marias biologiska föräldrar, säger Svetlozar Lazarov vid Bulgariens inrikesministerium till AFP.

Sasha Ruseva berättade i går för den bulgariska tv-kanalen TV7 att hon lämnat bort Maria i Grekland till en familj hon arbetade hos 2009. Flickan ska då ha varit några månader gammal.

– Vi gav bort henne, utan pengar. Jag tog inte emot några pengar. Jag hade ingen mat att ge barnet, sa hon då enligt amerikanska CNN.

Greps och förhördes

Även Sashas 15-årige son Isak pratade med medier som tagit sig till polishuset i Bulgarien där föräldrarna förhörts.

– De sålde inte flickan. De hade inte pengar att återvända till henne och därför lämnade de henne där, säger Isak Ruseva om varför Maria blev kvar i Grekland, enligt CNN.

Det var paret Eleftheria Dimopoulou, 40, och Christos Salis, 39, som anklagades av polis för att ha kidnappat eller köpt Maria när den blonda flickan sågs i det romska lägret i den grekiska staden Farsala. Båda greps den 16 oktober och förhördes av polisen, och uppgav att de hade fått Maria av en bulgarisk kvinna när det visade sig att de inte kunde matcha flickans DNA.

– Vi talar om en kvinna som inte kunde uppfostra det här barnet och som gav det till paret 2009 via en tredje part kort efter födseln, sa advokaten Marietta Palavra till nyhetsbyrån AFP.

Svensk polis inkopplad

Under flera dagar spekulerades det världen runt kring Marias ursprung. Välgörenhetsorganisationen "The smile of the child", som tog hand om Maria när paret greps, fick tusentals samtal från föräldrar som letar efter sina barn.

Även svensk polis kopplades in i ärendet.

Vad som händer med Maria, som enligt DNA-testet tros vara mellan fyra och sex år gammal, nu är oklart. Hon är ännu kvar på barnhemmet. Den biologiska modern Sasha Ruseva har uppgett i intervjuer att hon kan tänka sig att ta hand om flickan igen.

Publisert: