Slås medvetslös på partybåten

Kalla Fakta har granskat våldet på Östersjön

Niklas Pedro, 21, misshandlades brutalt på Tallink Siljas färja Galaxy.

Istället för att hjälpas till en läkare slängdes han i arresten av vakterna ombord.

– Hittar man en medvetslös person tycker jag att man borde inse att han kanske behöver hjälp, säger Niklas Pedro till TV4:s Kalla Fakta.

Fylla, våld och sexualbrott tillhör vardagen ombord på partyfärjorna som trafikerar Östersjön. Det visar Kallas Faktas granskning av de populära kryssningarna.

Med hjälp av dolda kameror kan de visa hur båtarna under helgerna förvandlas till näst intill laglösa zoner där gästerna ska förmås att köpa så mycket alkohol som möjligt.

En anställd berättar hur rederierna skruvar upp försäljningsmålen.

– Man ska sälja mer än samma datum föregående år, säger kvinnan.

Ansvarar själva för ordningen

Partykryssningarna mellan Stockholm, Åland och Finland är en miljardindustri med över en miljon passagerare varje år. Trots det saknar polisen tillsynsmöjligheter ombord. I stället är det rederierna själva som ska ansvara för ordningen.

Kalla Faktas inspelningar visar hur passagerara köper sprit i tax free-butikerna och konsumerar i sina hytter.

Redlösa personer har inga problem att sedan köpa mer alkohol i barerna och nattklubbarna ombord.

De värsta båtarna är enligt granskningen Galaxy och Cinderella.

– Hade de placerats inne i vilken svensk stad som helst, så hade den fått stänga efter första kvällen, säger den före detta krögaren Mikael Ahlström som deltagit i arbetet med Kalla Faktas reportage.

Misshandlades brutalt

Det finns en mörk baksida av den extrema alkoholkonsumtionen ombord. Sedan 2006 har antalet våldtäkter och misshandelsfall ökat konstant, visar Kalla Faktas granskning.

23-årige Niklas Pedro är en av dem som råkade illa ut under en kryssning för några år sedan. Han blev brutalt nedslagen, sparkad och lämnad medvetslös i en korridor ombord på Tallink Siljas färja Galaxy. Hela misshandeln fångades av en övervakningskamera.

När vakterna till sist hittade Niklas Pedro, hjälpte de honom inte till en läkare. Istället blev han placerad i arresten och tvingades att lämna färjan i Åbo.

– Vakterna sa att det var för min egen säkerhet, berättar han i inslaget.

”Är ganska lindrigt”

Polisen är mycket kritisk till förhållandena ombord på kryssningsfartygen, men rederierna slår ifrån sig.

– Ser man hur mycket grova brott som sker i samhället på en helg jämfört med ombord på Cinderella så är det ganska lindrigt, säger Jan-Tore Thörnroos, kapten på Viking Line.

– Vi vidtar alla åtgärder för att hålla situationen under kontroll ombord, säger Vahur Ausmees som är personaldirektör på Tallink Silja.

Publisert: