Mejla

Wolfgang Hansson

Putin har osäkrat sitt bästa vapen

EU:s nödlån till Ukraina kan hamna i Rysslands kassakista

Ryssland president Vladimir Putin.
Ryssland president Vladimir Putin.

Ryska stridsvagnar och stridflyg står uppställda längs Ukrainas östra gräns.

Men Putins mest effektiva vapen är gasen.

Ett vapen han nu osäkrat och som kan användas utan fysisk blodsspillan både mot Ukraina och EU.

Energivapnet är inget nytt.

Mot Ukraina har Ryssland använt det ända sedan den Orangea revolutionen, första gången som landet försökte bryta sig loss från Ryssland.

När ledarna i Kiev inte gör som Putin vill så höjs gaspriset. När de är lydiga sjunker priset.

En ständig påminnelse om att Ryssland när som helst kan tvinga ukrainarna att frysa och stoppa landets industri. Ukraina är helt beroende av rysk gas.

Putin sitter i förarsätet på mer än ett sätt.

Forna öststatsländer som Rumänien, Bulgarien, Tjeckien, Polen och Baltikum är också till stor delar beroende av rysk gas. Men även Tyskland. Totalt får Europa får en tredjedel av sin gas från Ryssland.

Hotet lyser igenom

Ryssland president vet precis vad han gör när han skriver brev till Europas ledare och hävdar att det kan bli nödvändigt för Ryssland att helt stänga av gasen till Ukraina om landet inte betalar sina skulder.

Tonen är resonerande. Nästan som han ber Europa om hjälp för att få Ukraina att betala sina gasräkningar. Men mellan raderna lyser hotet väldigt tydligt igenom. Om Putin stänger gaskranen till Ukraina så drabbas också Europa. Mycket av gasen till EU-länderna transporteras genom samma pipeline via Ukraina.

Skälet till att Europa än så länge nöjt sig med att utfärda inreseförbud och frysa ekonomiska tillgångar för dryga dussintalet personer i Putins närhet är att effektiva ekonomiska sanktioner mot Ryssland skulle drabba många av EU-länderna minst lika hårt.

Betala dubbelt

Nu vänder Putin på hotet om sanktioner och utmanar EU.

Är Europa verkligen beredda att betala priset för att brotta loss Ukraina ur Rysslands grepp? Det kommer att kosta enorma pengar.  Mycket av det nödlån som Europa och USA via Internationella valutafonden, IMF, är beredda att ge Ukraina kommer att gå till Ryssland som betalning för gasen

IMF:s krav är att Ukraina måste slopa subventionerna till konsumenterna vilket kommer att tvinga vanliga medborgare att betala dubbelt så mycket för sin energi vilket knappast lär göra Kievregimen mer populär i folks ögon.

De 40 000 soldaterna med artilleri och stridsflyg står längs Ukrainas östra gräns som en påminnelse om att Putin när han vill kan invadera denna landsända.

Men det kan mycket väl räcka med gashotet för att tvinga Ukraina på knä.

Kapitulera

Hela Putins spel går ut på att hindra Ukraina från att bli en del av EU och Nato. Man kan tycka att annekteringen av Krim och andra fientliga ryska handlingar skulle driva Ukraina rakt i armarna på väst. Men det kan lika gärna bli tvärtom. De nya ledarna i Kiev kan slut tvingas kapitulera inför Putins utpressning om de vill rädda landets energiförsörjning och ekonomi.

När Putin annekterade Krim dubblade han samtidigt gaspriset till Ukraina med den fräcka motiveringen att nu sedan Krim blivit ryskt fanns det ingen anledning att fortsätta betala för flottbasen vid Svarta havet med ett subventionerat gaspris.

Som den svenske försvarsdebattören och militären Wiseman skriver på twitter "Ukraina och Väst är schack och det blir svårt att undvika matt".

Publisert: