Sa upp sig – för att börja plugga

Efter tio år sa Birgitta Axelsson Edström, 49, upp sig från jobbet som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Kalmar.

Hon skulle förverkliga en flickdröm: att studera teologi.

– Det var dags att göra något annat, säger hon.

Birgitta Axelsson Edström.
Birgitta Axelsson Edström.

Många går kanske och drömmer om att helt byta karriär eller inriktning i livet.

En som inte bara drömmer - utan gjorde slag i saken är vänsterpartisten Birgitta Axelsson Edström. Hon sa upp sig från sin tjänst som politisk sekreterare för Vänsterpartiet i Kalmar ifjol för att börja studera teologi på distans på Umeå Universitet.

– Jag bestämde mig efter att ha jobbat heltid, som politisk sekreterare och förtroendevald, i över tio år att det var dags att göra något annat.

– Dessutom, med de anställningsförhållanden jag hade, fanns det ingen möjlighet till kompetensutveckling. Jag kände att jag behövde fylla på och jag ville förverkliga en dröm som jag hade.

”Är inte så vanligt”

Men många reagerade på hennes beslut att lämna jobbet.

– Det är mycket frågor, de undrar hur jag tänkt. Det är inte så vanligt att man går från en hyfsat säker anställning till att göra något som kanske inte leder till något alls. Men många tycker det är roligt och önskar lycka till, säger hon.

Berätta varför du valde den här utbildningen?

– Jag har läst till beteendevetare tidigare, och jag är pedagog och har arbetat som skolledare. Men en teologisk utbildning har jag aldrig vågat mig på, även om jag velat läsa det sedan jag var 16 år gammal. Man tar itu med de viktiga livsfrågorna och analyserar dem och lär sig mer.

– Nu kände jag att det var dags att satsa på det här. Vi hade även en del konflikter inom partiorganisationen som jag kände att jag inte orkade med längre.

”För mig är distans utmärkt”

Eftersom hon bor i Kalmar, där hon även har sina politiska uppdrag, passade det perfekt med en distansutbildning. Nu kan hon kombinera studierna med sitt engagemang inom politiken och kyrkan.

– Utbildningen finns inte här i Kalmar och det var inte realistiskt i det här läget att flytta. För mig är distans utmärkt.

Planeringen är viktig

Men att plugga hemifrån och på distans kräver disciplin och planering.

– Det hänger helt och hållet på en själv och man måste tänka till och göra rent i almanackan. Jag har många uppdrag kvar så jag har mycket på agendan. Det gäller ta sig tid och sätta sig ner, det är lätt att man tänker att det där gör jag en annan gång. Men man måste planera, annars blir det kanske ingen annan gång.

Birgitta är inne på sin andra termins studier, men vad hon ska göra i höst har hon ännu inte bestämt.

– Jag har anmält mig Teologi A och det är ett läsår, sedan får vi se vad som händer. Det är väldigt roligt att studera, så kanske jag fortsätter. Jag vet inte riktigt vad jag vill. Någon mening är det med att jag faktiskt vill detta, och någon mening är det med att det går bra. Jag lever lite just nu och tänker att det ordnar sig. Jag har haft ett helsike på jobbet och nu vill jag hämta upp mig själv och göra det här. Sedan får vi se vad det leder till, säger hon.

Publisert: