Nyheter

Prins Carl Philip anklagas för plagiat

Av: 

Leonard Goldberg

NYHETER

Hovet: Han kände inte till eventuella liknande serier

Gång på gång beskylls prins Carl Philip för plagiat.

Nu anklagas designprinsen för att ha stulit idén till sin nya porslinkollektion.

– Prins Carl Philip har inte känt till eventuella liknande serier, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet till Resumé.

Han kallas för designprinsen. Men ett mer verklighetsnära namn kanske skulle vara plagiatprinsen. I alla fall om man håller kritikernas ord för sanna.

I ett Facebook-inlägg går Hedvig Hagwall Bruckner, copywriter och lärare på Berghs school of communication, till attack mot Carl Philip och Rörstrand. Porslinföretaget släppte nyligen en porslinkollektion med utrotningshotade djur- och växtarter som motiv. Designidén sägs komma från prins Carl Philip, som har haft rollen som konceptutvecklare.

Enligt Hedvig Hagwall Bruckner är kollektionen påfallande lik Gustavsbergs serie "Arter i fara". "Carl Philip fortsätter det skamlösa plagierandet", skriver hon på Facebook.

– Idéer kan uppstå från flera håll. Det här är egentligen inte någon kritik mot Carl Philip, utan människor omkring honom, säger hon till Aftonbladet.

– Det är väldigt märkligt om hela Rörstrand har missat Gustavsbergs serie.

"Vi har känt till serien"

Hedvig Hagwall Bruckner menar att de flesta som jobbar med design inspireras av andra kreatörer. Problemet är att man tassar omkring prinsen för att han är den han är och då uppstår situationer som dessa.

– Det är inget fel att göra något likt något annat, men då måste Rörstrand förhålla sig till det. Det här kan ju vara Carl Philips idé, men problemet är att det är ingen som har upplyst honom om att någon har haft samma idé, säger hon.

Hovet menar att Carl Philip inte kan ha gjort något med avsikt.

– Prins Carl Philip har inte känt till eventuella liknande serier när han fick idén för Rörstrands Svenska Rödlistan, säger Ulrika Näsholm, informationssekreterare på hovet till Resumé.

På Rörstrand har man fått bekräftat från hovet att prinsen inte sett Gustavsbergs porslinsserie innan han själv fått idén.

– Vi har känt till serien, men vi känner att det här är ett helt annat koncept. Det som är likadant är att arter är hotade. Men det är en helt annan formgivning, en helt annan illustration. Vi hade inte en tanke på att det skulle vara plagiat, säger Martina Hansson, pr-ansvarig på Fiskars Sweden, som äger Rörstrand.

Flera ”idéstölder”

Det är inte första gången prinsen hamnar i blåsväder för sin design. 2010 designade prinsen en eldskärm med stadsmotiv. Men idén såg inte ut att komma från Carl Philip själv. Den italienske designern Matteo Mocchi hade året innan börjat sälja eldskärmar som föreställde stadssiluetter av Rom och London.

– När jag såg porslinet tänkte jag "gör han samma tabbe en gång till?", säger Hedvig Hagwall Bruckner.

2009 släppte Carl Philip en kollektion med egendesignade silverbestick. Det dröjde inte länge innan plagiatanklagelserna kom. Flera menade att besticken var en kopia av Austrian Airlines bestick från 1966, designade av Denzel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: