MP: Vi välkomnar utspelet

avAnette Holmqvist, Martin Schori

1 av 4

LO och Miljöpartiet välkomnar att Socialdemokraterna går till val på egen hand.

– Vi tror att man kommer att få ett bra stöd från LO-medlemmar för den här linjen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Miljöpartiets språkrör kommenterade Socialdemokraternas besked i regeringsfrågan på en presskonferens på fredagsmorgonen.
– Vi vill bilda en handlingskraftig regering, säger Gustav Fridolin.

Hur den regeringen ska se ut vill han dock inte precisera. Förutom att MP vill samarbeta med S.

– Vilka övriga partier som kan behöva ingå i en regering avgörs helt av politiken. Ingen vet ju hur valresultatet kommer att se ut, säger Fridolin.

Båda språkrören utesluter dock samarbete med två av riksdagens partier - Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Klimatfrågan avgörande

För MP är det avgörande att en regering som de gröna kan tänka sig att ingå i tar itu med klimatfrågan, jobben och skolpolitiken.

– Vi tycker att S besked i dag är tydligt, också i att de pekar ut det vi ser som de stora utmaningarna i svensk politik. Och de säger dessutom att de vill ha en valrörelse som är fri från blockpolitik, vilket är en slutsats som vi drog i vårt parti efter förra valet, säger Åsa Romson.

Enligt MP-språkrören finns i dag inga pågående förhandlingar om politikens innehåll efter valet. MP:s tidigare krav om att man inte tänker släppa fram en S-ledd regering där de gröna ställs utanför kvarstår, även efter beskedet från Löfven och Jämtin.

LO inte informerade

Thorwaldsson fick inte läsa debattartikeln i Dagens Nyheter förrän på torsdagskvällen, men har löpande varit med och diskuterat tankarna kring det framtida regeringsarbetet. Han är också positiv till samarbetslinjen.

– Det är viktigt att Stefan Löfven som statsministerkandidat får mandat att se till så att man kan bygga en stabil majoritet i riksdagen efter valet. Inte minst eftersom det är så mycket som står på spel i Sverige i dag, med massarbetslöshet och växande klyftor, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM