Åklagaren: ”Tio år för elpistolsmordet”

72-åring misstänks ha mördat make 1995

Den 72-åriga kvinnan i rätten.
Den 72-åriga kvinnan i rätten.

Den 72-åriga änkan misstänks ha mördat sin man med en elpistol för 18 år sedan.

Åklagaren yrkar på att hon ska dömas till fängelse i tio år.

Nu släpps kvinnan på fri fot i väntan på dom.

Mannen hittades död i september 1995, bara ett hundratal meter från parets gård utanför Strömstad, men allt tydde på att han drabbats av en hjärtattack och undersökningen lades senare ner.

År 2012 togs den upp igen.

Ny bevisning

Anledningen var att nya uppgifter framkommit, bland annat hemliga inspelningar av samtal som kvinnans son gjort. I dem framgår att 72-åringen ska ha bett sonen döda hennes make och hon pratar också om att hon haft tillgång till fyra elpistoler.

Änkan, som numer bor i Göteborg, blev på nytt misstänkt och frihetsberövades i höstas – 18 år efter mannens död.

Enligt åtalet, som väcktes i början av februari, ska kvinnan flera gånger ha avfyrat en elpistol mot mannens bröst, huvud, mun och i hans mun. När han legat livlös på marken ska hon sen ha lämnat platsen.

I dag avslutades rättegången i Uddevalla tingsrätt och båda åklagarsidan och försvaret har hållit sina slutpläderingar.

Släpps på fri fot

Åklagare Stefan Lind menar att kvinnan ska dömas för mord och yrkar på tio års fängelse. I andra hand vill han ha henne fälld för försök till mord, skriver Bohusläningen.

Stefan Lind anförde i rätten att dödsorsaken, enligt rättsläkaren, var plötslig hjärtdöd och att det i obduktionsprotokollet inte framkommit något annat som orsakat det plötsliga hjärtstoppet, uppger tidningen.

Kvinnans advokat Björn Hurtig medgav att det finns besvärande omständigheter för hans klient, men menade att hon ska frias.

Tingsrätten meddelade på eftermiddagen att 72-åringen släpps på fri fot i väntan på dom, uppger Bohusläningen.

Ett sådant beslut tyder ofta på att en person frias, men det är i det här fallet oklart om rätten tagit hänsyn till kvinnans ålder när beslutet fattades.

Advokaten nöjd

Björn Hurtig är nöjd med beslutet.

– Jag tror det beror på att man inte finner övertygande bevisning om mord, det är vad jag tror, säger han till Bohusläningen.

Björn Hurtig menar dock att rättens beslut att släppa kvinnan inte ger någon fingervisning om hur den ställer sig till åklagarens yrkande på att hon ska fällas för mordförsök om hon inte fälls för mord.

Kvinnan har i förhör erkänt att hon skjutit mot mannen med en elpistol, men hävdat att det var i självförsvar och att det var han som först sköt mot henne.

Åklagaren menar att motivet var ekonomiskt. Paret hade separerat en kort tid innan makens död och att han ska ha ansökt om skilsmässa. En och en halv månad efter att mannen hittades död skulle deras skilsmässa har gått igenom, och kvinnan skulle förlora gården.

En utredning har visat att kvinnan inte led av någon allvarlig psykisk störning vid tiden när hennes man dog.

Dom meddelas den 12 mars.

Publisert: