Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Stor manifestation för samtycke vid sex

Publicerad 2014-01-18

Cissi Wallin: "This is it"

I dag anordnades en manifestation mot sexuellt våld och för samtyckeslag i Stockholm.

Runt 3 000 deltog, uppskattar polisen.

– Det är en självklarhet för mig att vara här. Det händer så ofta i Sverige nu att man måste markera emot, sa nyblivna Feministiskt initivati-medlemmen, fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin.

Cissi Wallin är en av initiativtagarna.

Tusentals hade i dag samlats på Medborgarplatsen i Stockholm klockan 13 i dag full. Många bar på plakat med meddelanden som "Avsätt sexistiska domare".

Polisen Martin Marmgren talade om att samtyckeslagstiftning behövs och möttes av stora applåder.

Förra veckans uppmärksammade friande dom i Lunds tingsrätt var upprinnelsen till det stora protestmötet i dag mot sexuellt våld och för införandet av samtycke i sexualbrottslagstiftningen.

6 200 anmälda

På Facebook hade nära 6 200 personer anmält sig tidigt på lördagsmorgonen.

Mats  Bigrell var på plats med frun Anja Humpfle och dotter Annika.

– Det känns viktigt att vara här och visa sitt engagemang och deltagande, sa Mats Bigrell.

– I bästa fall går detta inte politikerna spårlöst förbi, det kanske inte blir som Kärrtorp, men jag hoppas att de ser detta som en markering.

En äldre kvinna Marie Dagman, stod tillsammans med en man som heter Gunnar.

– Det är självklart att vara här. Det är det här som är demokrati: att vi har möjlighet att visa vårt missnöje med den senaste tidens domar. Det är en viktig fråga.

"Ett nej är ett nej"

Två av dem med plakat var Signe Lidén och Hanna Eriksson.
– Jag känner alldeles för många kvinnor som våldtagits utan att det har fått konsekvenser. Därför är jag här. Jag vill visa mitt stöd för dem, och protestera mot lagstiftningen som gör det svårt att fälla dem som ligger bakom.

Även Alva Hultgren, 17, deltog:

– Jag tror att en samtyckeslag kan vara en bra sak. Det är viktigt att lagen är tydlig, ett nej är ett nej.

Hockeystjärnan: "Tårar i ögonen"

Hockeylaget Luleås stjärnforward Johan Forsberg väckte stor uppmärksamhet efter att ha framfört sina radikalt feministiska tankar i en intervju med NSD. Han twittrade: "Jag är på demo för samtycke trots hundra mil bort. Har tårar i ögonen då både mörkret och ljuset känns verkligt. Kampen är allas. Livet är".
Artister som Emil Jensen och skådespelaren Björn Kjellman uppträdde och talare var bland andra Gudrun Schyman från Feministiskt initiativ, Birgitta Olsson från Folkpartiet, författaren och journalisten Katarina Wennstam och Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt.

”En skamfläck”

Tidigare har lagen krävt att ett våldtäktsoffer ska vara i ett "hjälplöst tillstånd". Detta har i den nya sexualbrottslagen utökats till "särskilt utsatt situation", vilket kritiker anser i praktiken är verkningslöst. Flera kräver i stället krav på samtycke under sex.

Leijonhufvud har under flera år drivit frågan och har kallat dagens lagstiftning för en "obegriplig skamfläck för Sverige" i SVT:s Debatt.

Initiativtagare var flera olika feministiska- och kvinnoorganisationer och även privatpersoner, däribland journalisten Cissi Wallin.

– Det känns otroligt viktigt. Det blir en kollektiv kraft. Det går som en våg mellan olika delar av samhället att nu har vi fått nog, säger hon och fortsätter:

– Domen i Lund blev som "this is it". Killen i det fallet sa till tjejen, när hon vädjade till honom, att "Jag är inte färdig med dig än". Vi känner att vi är färdiga med det här rättssamhället. Jag hoppas på en mycket större debatt som i sin tur leder till att något verkligen händer.

"Alla känner någon"

Föreningen Storasyster som arbetar förebyggande och stöttar personer som utsatts för sexuellt våld, finns också bland arrangörerna. Verksamhetschef Sanna Bergendahl:

– Vi anser att samtycke ska vara en självklarhet både i praktiken och i lagstiftningen. Genom vår manifestation vill vi visa alla utsatta att det är lagen det är fel på, inte dem.

– Väldigt många berörs av frågan i och med att alla känner någon som i någon form utsatts för sexuellt övergrepp.