Kvinnorna lever gömda: ”De är rädda i onödan”

avKerstin Weigl

Skatteverket kan ta bort stödet

Foto: Aftonbladet
Hon har gömt sig från sin ex-sambo i över 14 år.

Ylva, Agneta och Lena har länge och med myndigheternas hjälp levt gömda för att inte hittas av en våldsdömd och farlig expartner. Men nu möter de motstånd.

– Vissa av de här kvinnorna lever kvar i en rädsla som inte längre finns, anser Klas Nilsson på Skatteverket.

Ylva och Lena kan mot sin vilja förlora sitt kvarskrivningsskydd och för Agneta har det redan hänt. Kvarskrivningsärenden hanteras av sju regioner. Kvinnorna Aftonbladet talat med tillhör Stockholmsregionen.

Där arbetar skattedirektör Klas Nilsson och fyra andra skyddshandläggare med att bedöma kvarskrivningar. Han hänvisar till lagen, och regeln att skyddsbehovet ska omprövas minst vart tredje år.

”Rädslan lever kvar”

Efter lång tid finns i regel inte hoten kvar, även om kvinnorna inbillar sig det, menar Klas Nilsson:

– Ett dilemma är att rädslan lever kvar. Det är rätt tragiskt att se. Kvinnorna tror det ska hända igen. Man förlänger deras rädsla och de får en lägre livskvalitet, säger han.

– Det är inte snällt av oss att bekräfta en rädsla som saknar grund.

”Förlorar jag skyddet blir jag rädd”

Kvinnorna Aftonbladet talat med är upprörda. Mycket riktigt har polisen inga aktuella konkreta hot inrapporterade. Skyddet har ju fungerat.

– Det är inte synd om mig, understryker Agneta. Jag är en helt vanlig kvinna som lever ett bra liv. Jag försökte förklara att jag inte är rädd - men om jag förlorar skyddet BLIR jag rädd.

Ändå förlorade hon kvarskrivningsskyddet som fungerat i drygt tio år.

Förödmjukande betraktas som hysterisk

Ylva som levt gömd 14 år säger att det är förödmjukande att betraktas som hysterisk. Hon påpekar en motsägelse. Enligt Klas Nilsson är psykologutlåtande inte skäl för att en kvinna ska få behålla skyddet. Samtidigt uttalar han sig själv om hotade kvinnors psykiska lidande som förlängs.

– Då ska hans uttalanden väga tyngre än en psykiaters utlåtande om det motsatta? Det får mig att koka när jag tänker på det.

För att bli kvarskriven krävs att personen kan antas bli utsatt för brott, förföljelser eller andra allvarliga trakasserier. Omständigheterna ska i princip motsvara de som gäller för att få kontaktförbud. Skyddsbehovet omprövas normalt varje eller vartannat år.

Totalt 2013 kvinnor, män och barn har just nu kvarskrivning.

Fotnot: Ylva, Agneta och Lena heter något annat.