Ulf Ekman blir katolik

Publicerad 2014-03-09

Grundare av Livets ord höll avskedspredikan i förmiddags

Pastor Ulf Ekman lämnar Livets ord – och blir katolik.

Det berättade han under gudstjänsten i dag.

I morgon hålls det ett krismöte för de chockade församlingsmedlemmarna.

På sin hemsida publicerar Livets ord en intervju med församlingens grundare, pastor Ulf Ekman och han fru Birgitta, där de båda berättar varför de hoppar av - för att upptas i katolska kyrkan.

– För Birgitta och mig har det varit en långsam utveckling där vi gått från att upptäcka nya saker, till att uppskatta det vi upptäckt, till att närma oss och även lära oss av våra trossyskon. Nu upplever vi att vi skall ta konsekvenserna av vad vi upptäckt, säger Ekman i intervjun på församlingens hemsida.

Medieprofilen Siewert Öholm ser sig själv som en god vän till Ulf Ekman och han tycker att Ekmans beslut om att bli katolik är fel.

– Ja, jag är besviken. Jag tycker att han smiter från sitt ansvar.

– Han skulle ha tagit den kampen tillsammans med sin församling, det han har grundat. 

På frågan vad som händer nu menar Öholm, som själv är aktiv kristen, att det kommer bli en stor förvirring ett tag i församlingen. 

Men det positiva, som han ser det, är att kyrkan nu får pröva sin egen teologi och komma fram till vad den står för.

Förklarar avhoppet i brev

Det var vid gudstjänsten i dag som Ulf Ekman, 63, berättade för församlingen om avhoppet.

Ett brev från honom till församlingens medlemmar publicerades också på hemsidan i dag.

I brevet skriver han, bland annat:

"När du nu läser detta har du säkert redan hört om den stora nyhet jag berättade om under söndagsgudstjänsten idag den 9 mars. Det jag berättade var att Birgitta och jag nu under våren kommer att avsluta vårt engagemang i denna underbara församling för att så småningom upptas i den Katolska kyrkan. För dig som hörde detta i söndags eller får nyheten nu på detta sätt, kanske det upplevs som en stor och omskakande överraskning."

Därefter förklarar han varför han tar detta steg och skriver, bland annat:

"Denna utveckling har gått steg för steg och är inte något som kommit plötsligt. På denna resa har vi många gånger känt igen oss och sagt; ”Ja, men så tror ju vi.” Det jag under dessa år har blivit övertygad om, det har jag också talat och skrivit om. Övertygelsen har med tiden breddats och fördjupats och till sist resulterat i det beslut vi nu tagit, nämligen att vi upplever Herrens ledning att förenas med den Katolska kyrkan."

Samt:

"För några månader sedan fick jag vad jag tror var ett ord från Herren om detta. Det är: ”Uppdraget är slutfört men vänskapen består.” Så hoppas och tror vi att det skall förbli."

Ber om ursäkt för lidande

I en debattartikel i DN ber han om ursäkt för "lidande och sår" som människor tillfogats genom kontakter med Livets Ord: "I detta har jag själv och andra företrädare för Livets Ord ett ansvar, och jag är uppriktigt ledsen över det som sårat och det som har orsakat att människor fått lida.", skriver han i debattartikeln.

Magnus Dahlberg, pressanvarig för Livets ord säger att Ulf Ekman slutade som förstepastor i församlingen den 3 mars i fjol. I februari i år gick han i pension. Joakim Lundqvist, som efterträdde Ulf Ekman som förstepastor i Livets ord förra året, skriver i ett pressmeddelande att församlingen inte går samma väg som grundaren och hans hustru.

På frågan om hur församlingsmedlemmarna reagerade på det som hände idag säger Magnus Dahlberg:

– Det var chockartat för en del, men jag tror inte att det var chockartat för alla. En del har nog sett det komma och en del har inte förväntat sig det.

Församlingen kommer att hålla ett extrainkallat möte för medlemmarna i morgon.