Stockholmarna suktar efter New York

Publicerad 2014-03-11

Food trucks, Bar Brooklyn, hippa hamburgerbarer och cronuts.

Stockholmarna har dille på New York.

Men inslagen på hemmaplan verkar inte dämpa stockholmarnas begär efter det stora äpplet.

En färsk undersökning av Demoskop som beställts av Stockholms handelskammare visar att var fjärde stockholmare hellre vill bo i New York.

– Det är svårt att slå New York, det är städernas stad, säger Andreas Åström, kommukationschef på Stockholms handelskammare.

Trendanalytikern Jens Lanvin tror att resultatet delvis har att göra med att det blivit billigare att resa till New York.

– Kulturellt är det också vissa städer som Stockholm harmoniserar med. Det är de här pragmatiska kulturella smältdeglarna som New York och London.

"Svårt kalla det töntigt"

I en omtalad reklamfilm för den nyrenoverade stadsdelen Hornstull dubbade marknadsförare stadsdelen till "Lilla New York". Har newyorkismen gått för långt? Det räcker ju bara att nämna Brooklyn för att bli cool i Sveriges huvudstad, konstaterar BBC News.

– Det är väl bara kul? Det är ju fantastiskt roligt att stockholmare tar inspiration från större städer. Däremot är det en fara om stadshuset vill att Stockholm ska bli mer som New York. Vi ska inte kopiera på stadsutvecklingsnivå, säger Jens Lanvin.

– Visst är det så att gräset alltid är grönare på andra sidan. Men jag tycker det är jättebra att människor reser och kommer hem med inspiration, och kanske vill bygga en High Line över Östermalm, mellan Karlaplan och Humlegård.

Bostadsmarknaden svår uppgift

I undersökningen hamnar Stockholm på tredje plats efter London över världens mest attraktiva städer att bo i.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och expert på regional utveckling, säger att Stockholm måste förbättra bostadsmarknaden för att bli ett mer attraktivt alternativ.

– Avgörande för att flytta till en stad är om det är lätt att ta sig in. Här är inte bostadsmarknaden till Stockholms fördel. Det är definitivt något man måste fixa, säger hon.