Reinfeldt om United Minds: Vi har mycket kvar att göra

MUNKA-LJUNGBY. Stödet för regeringspartierna fortsätter att sjunka och den rödgröna opposition leder stort, visar en ny mätning från Aftonbladet/United Minds.

Under ett företagbesök i Skåne i dag kommenterade statsministern Fredrik Reinfeldt den tuffa situationen.

– Vi har mycket kvar att göra, säger han.

Dagens mätning från Aftonbladet/United Minds var ingen rolig läsning för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och de övriga företrädarna för Alliansregeringen. Drygt fyra månader före riksdagsvalet i september har man tillsammans bara stöd av 34,3 procent av väljarna. Det är mindre än vad Socialdemokraterna har själva, med 34,6 procent. Tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet har Stefan Löfven nu stöd av 52,1 procent av väljarna.

Fredrik Reinfeldt inledde arbetsveckan med att besöka företaget Wellplast i Munjka-Ljungby utanför Ängeholm. Han var på plats för att träffa personal och ägare och diskutera både verksamheten och de utmaningar som finns för svenska företag framöver.

”Mycket kvar att göra”

Statsministern gav efter besök sin syn på dagens dåliga opinionssoffror. Han menade att fokus nu ligger på EU-valet den 25 maj, men att läget inför höstens val är tufft.

– Vi har mycket kvar att göra. Det är viktigt att diskussionerna handlar om nästa mandatperiod och förutsättningarna för fler jobb. Här i Ängelholm, precis som på många andra platser runt om i Sverige, redovisar man nu att arbetslösheten sjunker framför allt för unga. Men det är viktigt att vi skapar fler förutsättningar för fler jobb, säger han.

Reinfeldt var tydlig med att den ekonomiska politiken under nästa mandatperiod måste handla om att bygga upp skyddsvallar, så att det ska finnas resurser vid nästa kris.

– För den kommer att komma. Det tillsammans med arbetslinjen är viktiga frågor inför nästa mandatperiod.

”Våra frågor bli ännu mer motiverade”

Den senaste tiden har Alliansregeringen varit mycket hård i sin kritik mot Stefan Löfven eftersom han och de övriga rödgröna partierna inte ger några gemensamma besked inför valet. Dagens mätning för enligt statsministern kritiken ännu mer relevant.

– Det gör våra frågor till Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och eventuellt ännu fler blir partier, ännu mer motiverade. De måste svara på vad de vill göra. Är det något vi har visat är det att man ska vara förberedd när man begär det svenska folkets stöd för att bära regeringensmakten, säger han.

Tveksam till Löfvens löfte

I lördags lovade S-ledaren Stefan Löfven rätt till heltid för alla som jobbar inom den offentligt finansierade välfärden. Men Reinfeldt ställer sig frågande till Löfvens löfte.

– Jag undrar vad som har stoppat dem från att införa detta. De har majoritet sedan länge i Göteborg och Malmö. Uppenbarligen är det något när de får makt och inflytande som gör att de inte genomför det, säger han.

Statsministern menar att det finns flera invändningar han hört när det gäller rätt till heltid.

– Dels att väldigt kostnadsdrivande och att det leder till att sysselsättningen minskar. Jag tycker åtminstone det är så pass allvarligt om det är så, att man ska analysera det innan man utlovar den här typen av reformer. Dessutom misstror jag alla som säger att man kan ta fram stora förslag till samhällsförändring utan att det har någon kostnad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN