FN: Skräckstämning i Sydsudan

1 av 4
NYHETER

Striderna i Sydsudan blir allt blodigare – och minst 1000 människor har dödats på en vecka.

Nu varnar FN för ett fullskaligt inbördeskrig.

– Läget är väldigt spänt här, säger svensken Fredrik Stavö, på plats i landet.

Allt fler sydsudaneser flyr nu de hårdnande striderna i landet. Mer än 15 000 människor har sökt skydd på FN:s bas i provinshuvudstaden Bor, rapporterar AP. Än fler har tagit sig till FN-basen i huvudstaden Juba.

Fler än 1000 människor tros ha dödats i striderna den senaste veckan, enligt AP. Det förekommer uppgifter om avrättningar utan rättegång.

Striderna står mellan trupper som är lojala mot president Salva Kiir och grupper som stödjer hans tidigare vice president Riek Machar. Kiir tillhör den etniska gruppen dinka som utgör majoriteten i Sydsudan, medan Machar är nuer. President Kiir anklagar Machar för att vilja genomför en kupp, något Machar förnekar.

Hundratusentals kan drabbas

Rebellsoldater har tidigare tagit över Bor och Sydsudans armé uppges nu förbereda en motoffensiv.

– Jag är orolig för att vi om några dagar inte kommer att tala om tiotusentals flyktingar utan om hundratusentals direkt berörda. Folk säger: snälla, håll mig vid liv, säger FN:s koordinator Toby Lanzer till BBC.

Rebellerna har tidigare tagit över Bentiu, en annan provinshuvudstad. Oljefälten i delstaten, längs gränsen mot Sudan, utgör kärnan i Sydsudans ekonomi.

FN varnar nu för ett fullskaligt inbördeskrig och kräver att allt våld avbryts över julhelgen och att fredliga samtal inleds. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon lovade i helgen att skicka förstärkningar till Sydsudan.

"Oroväckande med ungdomsgäng"

USA har evakuerat sina medborgare från Bor. Ett amerikanskt militärplan besköts i lördags och fyra amerikaner ombord skadades. Fortfarande ska ett 100-tal amerikanska medborgare befinna sig i landet och i går uppgav myndighetskällor för CNN att USA förbereder sig för att sända 150 marinkårssoldater till Sydsudan för att evakuera de landsmän som finns kvar.

Svensken Fredrik Stavö driver sedan flera år restauranger i Sydsudan och befinner sig på plats i huvudstaden Juba.

– Det är ganska lugnt här, men väldigt spänt. De flesta utlänningarna har lämnat landet. Alla som är kvar väntar på vad som ska hända de närmaste timmarna och dygnen. Det finns beväpnade ungdomsgäng som stryker runt vilket är mycket oroväckande, säger han till Aftonbladet på telefon.

Enligt UD finns ett 20-tal svenskar för närvarande i Sydsudan, varav många jobbar för internationella organisationer.

– Vi håller kontakt med dem genom ambassaden i Khartoum och bistår de som vill ta sig därifrån reguljärt. Allmänt råder vi svenska medborgare att lämna landet, säger Malin Axelsson på UD Press.

Fruktar plundring

Fredrik Stavö har valt att stanna då han fruktar plundring.

– Jag och mina anställda säkrar upp egendom och lastar den i containrar, säger han.

Samtidigt har han provianterat mat och har en jeep fulltankad.

– Om det blir värre planerar jag att ta mig landvägen till Uganda.

Sydsudan är världens nyaste självständiga stat. År 2011 röstade sydsudaneserna för att bryta sig loss från resten av Sudan efter ett långt inbördeskrig.

Inbördeskriget har gjort landet till ett av världens fattigaste. Samtidigt är mängder av vapen från kriget fortfarande i omlopp.

Utrikesminister Carl Bildt (M) skrev i går på Twitter:

"Extremt oroande med över 60 000 på flykt och strider eller oro i fem av tio delstater i Sydsudan. Kompromiss behövs akut."