Nyheter

Vd:n: ”Det var ett hot”

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Säpo försökte övertala tele- och dataoperatörer att ge automatisk tillgång till trafiken.

Och i ett möte menade Säpo att operatörerna spelade terroristerna i händerna om de inte gick med.

 – Jag uppfattade det som ett direkt hot, säger Jon Karlung, vd för Bahnhof, till Aftonbladet.

I januari kontaktades Bahnhof av Säpo angående ett nytt system för tillgång datatrafik. Till en början framställdes deltagandet som frivilligt. Och med tiden stod det klart att Säpo ville ha autmatisk tillgång till telefonsamtal och mejl, vem som har gjort det och när. Under sitt senaste möte med Säpo spelade Jon Karlung in samtalet med en dold mikrofon.

”Direkt hot”

Karlung säger att mötet med Säpo blev väldigt engagerat och att tonen var aggressiv.

– Jag upplevde det som att de var ute på en säljturné de vill sälja in systemet. Och jag upplevde det som väldigt pressat, säger han till Aftonbladet.

Under mötet använde Kurt Alavaara en hypotes om ett terrorhot mot Stockholm i sin argumentation. Och menade att de inte skulle få information från operatörerna om hotet uttalades en fredag kväll. Utan han menade att de i så fall skulle lämna ut informationen på måndagen.  ”Då smäller det i Stockholms city med 800 döda. Jag tror inte man vill vara vd för Bahnhof när man säger att man vill göra bedömningar i operativa ärenden.”, sa Kurt Alavaara.

– Jag uppfattade det som ett direkt hot. Han hotade mig. Den typen av retorik hör till hot, säger Jon Karlung.

”Hemlig klubb”

Han berättar för Aftonbladet att Säpo även använde sig av lockelser för att övertyga operatörerna om att ge Säpo automatisk tillgång till datatrafiken. Och genom att framställa det som att operatörerna gick med i en ”hemlig klubb” skulle de på något sätt få fördelar i kontakten med myndigheten.

– De ville på något sätt att om man gick med på de här grejerna som de höll på med var man med i hemliga klubben på något sätt. De använde inte det ordet själva, men de sa såhär: Om man inte går med i det här får man inte heller vara med och leka.

”Allvarligt problem”

Jon Karlung säger till Aftonbladet att frågan om integritet inte är något som Säpo har nämnt. Och han spelade in deras senaste för att han ville visa allmänheten ”hur det ser ut bakom kulisserna”.

– Det är ett allvarligt ämne och ett allvarligt problem. Men det kommer inte fram i debatten hur det fungerar. Integritesnämnderna, kontrollfunktionen som består av jurister. Och när jag praktar med säkerhetspoliserna får jag känslan av att de betraktar det som en slags rundningsgrej som man kan ta sig förbi, säger han till Aftonbladet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Måndagens hetaste match på Oddset: Finland-Belgien. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert: