Här sker flest mord – i världen

Störst risk att mördas i världen löper man i Honduras.

Och allra farligast är det för den som är under 30 år, och man.

Utöver alla som dog i krig och konflikter 2012, föll nästan en halv miljon människor världen över offer för mördare, enligt en rapport från FN:s narkotikaorgan UNODC. 437 000 människor utsattes för mord 2012, och av dessa dödades över en tredjedel i Nord- och Sydamerika. Det gör att regionen puttar ner Afrika från förstaplatsen i mordtoppen.

Brutala mord ökar

Allra farligast är det i Honduras, där gängkrig och infiltration från mexikanska drogkarteller bidrog till att 90,4 av 100 000 invånare mördades 2012. Det är dubbelt så många som i näst värsta landet, Venezuela. Visserligen tyder senare statistik på att mordfrekvensen i Honduras minskade något under 2013, men samtidigt ökade brutala mord med halshuggningar och stympningar markant.

Åtta av tio är män

Åtta av tio mordoffer i världen är män och över hälften är under 30 år gamla. När det gäller mord i en nära relation däremot, är två tredjedelar av offren kvinnor.

I 95 procent av alla fall var förövaren en man.

Globalt sett ligger mordfrekvensen på 6,1 per 100 000 invånare. I Oceanien, den säkraste delen av världen, är motsvarande siffra blott 0,3.

TT

Publisert: