”Det känns som att födas på nytt”

avBjörn Barr

NYHETER

2010 utvisades Abbas Ofoghikouhy, 55, av misstag till Irak av svensk polis.

Där satt han fängslad i nästan tre år.

I dag landade han i Sverige igen.

– Det finns inga gränser för hur tacksam jag är, säger han.

Sex av Abbas Ofoghikouhys närmaste släktingar står otåliga ute på Arlanda. I mer än tre år har de väntat på att få se honom igen.
Abbas systerson Mahdi, 38, häver sig in genom dörren till ankomsthallen i ett försök att få en första blick av sin morbror. Bakom honom prasslar Abbas syster Sharifeh med en bukett rosor.

– Det är stort. Jag är väldigt glad att han kommer tillbaka, säger hon.

När silhuetten av en kort, välklädd man plötsligt syns i dörröppningen kan hon inte hålla tillbaka tårarna längre.

Efter mer än tre år i Irak är Abbas Ofoghikouhy, 55, tillbaka på svensk mark. När han kramat om sin familj går han fram till advokaten Emma Persson, som har följt hans fall sedan starten, och fattar hennes händer:

– Det finns inga gränser för hur tacksam jag är, säger han tyst.

Skickade honom till fel land

Abbas utvisning i oktober 2010 blev en rikshändelse när det visade sig att Gävlepolisen hade skickat honom till fel land. Trots att hans nuvarande hemland är Iran satte polisen honom på ett plan till Irak – ett land han inte hade bott i sedan tidigt 1980-tal.

Så fort han landade i Irak greps han av polis och sattes i häkte, misstänkt för att ha förfalskat sina identitetshandlingar. Där har han suttit tills i januari i år.

– Jag fick inte ens prata där. De irakiska fångarna misshandlade mig för att de såg mig som en iranier, en fiende. Vakterna såg bara på, säger Abbas Ofoghikouhy.

Kräver skadestånd

Med hjälp av sin advokat Emma Persson, som JO-anmälde hanteringen av Abbas förra asylärende, är han tillbaka för att söka asyl på nytt.

– Det känns som att födas på nytt att vara här. Jag har saknat min familj och min släkt. Och jag tror att med Emmas hjälp kommer det att gå bra den här gången, säger han.

Emma Persson fyller i:

– Jag utgår ifrån att han kommer att få stanna i Sverige. Jag kan inte se något annat alternativ.

Dessutom kräver hon ersättning av svenska staten för Abbas Ofoghikouhys räkning.

– Vi har ansökt om ett skadeståndsbelopp som ligger på samma nivå som när man sitter oskyldigt häktad i Sverige. Den prövningen pågår just nu, säger Emma Persson.