Oppositonen styr i stadshuset

1 av 11
NYHETER

KIEV. Sasjas ögon är trötta. Under en stor del av natten har han stått vakt utanför stadshuset. Nu ligger han direkt på golvet i en bred korridor med ett grått täcke över sig.

Här inne är det oppositionen som styr.

Foto: Wolfgang Hansson och Magnus Wennman på plats i Kiev, Ukraina.

Ingången till den pampiga stenbyggnaden vaktas av några yngre män i blågula armbindlar. Ingen behöver visa legitimation men man vill undvika trängsel i svängdörren. En ständig ström av människor rör sig ut och in.

Halva den breda trappan upp till första våningen är blockerad av en barrikad byggd av träplankor och järnrör. Ifall polisen dyker upp.

Normalt är stadshuset är en tjusig miljö med heltäckningsmattor, vackra stuckaturer och kristallkronor. Allt det där finns kvar men nu är de breda korridorerna fyllda av täcken, kuddar och människor som fullt påklädda försöker få några timmars sömn.

Donerade kläder

Sasja, 21, ligger under en filt direkt på det vackert mönstrade parkettgolvet. Bredvid honom står tre vattenflaskor.

– Jag stod på vakt till klockan fem i morse, berättar han. Sedan dess har jag försökt få lite vila.

När jag frågar hur det gått rycker säger hans ryckning med axlarna det mesta. Det går men det är inte precis någon skönhetssömn. Han är inne på dygn tre men klagar inte.

– Jag stannar så länge det behövs. Enda problemet är det långa köerna till toaletten.

Från några bord i den stora salen serveras mandariner, äpplen och vitt bröd med fläskpålägg. Liksom kaffe och sötsaker. Ingen som inte vill ska behöva lämna det ockuperade stadshuset.

Här – bara några hundra meter från Frihetstorget – kan oppositionens demonstranter få en stunds skydd mot vinterkylan utanför. En bit mat. En kopp varmt te. Gå på toaletten. Den som behöver kan gräva i högen med tjocka tröjor och jackor som finns vid ett annat bord. Kläder som människor donerat till demonstranterna.

Känns märkligt

Längst fram rullar bilder på en storbildskärm. Det är Ukrainas parlament som sammanträder och där det eventuellt ska bli en misstroendeomröstning mot regeringen. Faller den är det en första seger för oppositionen men det innebär inte att demonstrationerna upphör. Nästa mål är att störta presidenten.

Därför känns det minst sagt märkligt när beskedet kommer att president Viktor Janukovitj rest till Kina på ett sedan länge planerat statsbesök. Landet står inför sin värsta kris sedan den Orangea revolutionen för nio år sedan och presidenten lämnar.

Mykola Gryzhar är en av många demonstranter som hoppas att han inte tänker komma tillbaka.

”Inte om politik”

– Vi är så oändligt trötta på Janukovitj och hans lögner, säger han. Han är en usel president. Ointelligent och låter sig styras som en nickedocka av Ukrainas rikaste män. Vi vill ha bort honom omedelbart.

Affärsmannen Gryzhar har rest 60 mil i egen bil tillsammans med åtta andra för att demonstrera mot regimen. I natt ska han sova här i stadshuset de timmar han inte håller vakt. Trots att det är väldigt varm här inne behåller han den tjocka tröjan och jackan på.

– Jag är normalt inte politiskt aktiv. För mig handlar det här inte om politik utan om att rädda landet från korrupta ledare vars enda intresse är att sko sig ekonomiskt och behålla makten. Korruptionen finns i alla sektorer i samhället. Enda sättet at bli av med den är att närma sig Europa.

Segervittring

Oppositionen har segervittring. Det märks på den avslappnade stämningen här inne och på att Ryssland president Putin hela tiden oroligt kommenterar utvecklingen.

– Det här påminner mer om en pogrom än en revolution, sa Putin på besök i Armenien.

Han hävdade också att det var utländska intressen som låg bakom och försökte störta Ukrainas ledning.

– Ingen styr mig, säger Mykola Gryzhar. Det är min egen ilska och oro för framtiden som fått mig ut och demonstrera.